Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "comunicaci��" dins totes les àrees temàtiques

acció comunicativa acció comunicativa

<Sociologia i ciències socials>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de sociologia i ciències socials [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/269>
Aquesta obra és un avançament del diccionari complet, en curs de revisió.

 • ca  acció comunicativa, n f
 • es  acción comunicativa, n f
 • en  communicative action, n

<Mitjans de comunicació social > Sistemes de comunicació convencionals>

Definició
Manifestació de la voluntat de comunicar-se entre els subjectes amb l'objectiu d'influir-se mútuament.

Nota

 • El terme acció comunicativa va ser encunyat pel sociòleg i filòsof alemany Jürgen Habermas en el seu treball Teoria de l'acció comunicativa. Habermas considera que les relacions humanes tenen un caire intersubjectiu i generalment estan orientades cap a l'entesa i el consens entre els participants, i que les interaccions es donen entre subjectes que són capaços d'articular llenguatge i acció.
acte de comunicació judicial acte de comunicació judicial

<Dret processal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:
SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 12a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2022.
<' target='_blank'><https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  acte de comunicació judicial, n m
 • es  acto de comunicación judicial

<Dret processal>

Definició
Acte processal dirigit a les parts presents i futures en virtut del qual es dona informació sobre les resolucions judicials que es dicten o es comunica la possibilitat de dur a terme una actuació amb rellevància processal.

Nota

 • Àmbit: Espanya
 • José Garberí Llobregat apunta que la finalitat de l'acte de comunicació judicial és dur al coneixement personal dels litigants les decisions i les resolucions judicials amb l'objectiu que puguin adoptar la conducta que considerin en defensa de llurs drets i interessos. Així mateix, cal reforçar-ne la importància ja que, en cas contrari, es vulneraria la tutela judicial efectiva (art. 24.1 Constitució espanyola [CE]). Garberí assenyala que només poden experimentar indefensió les persones que tenen interès legítim en relació amb l'objecte litigiós. A més, l'òrgan legislador demana que hi hagi un perjudici real i efectiu de la persona interessada en l'àmbit jurídic. Els actes de comunicació es duen a terme sota la direcció del secretari o la secretària del tribunal que els ha acordat, que és la persona responsable de l'organització del servei, però també pot habilitar un oficial que es responsabilitzi de l'autorització de les diligències (art. 152.1 Llei d'enjudiciament civil [LEC]).
  Concretament, els actes de comunicació judicial són notificacions que donen notícia d'una resolució, una diligència o una actuació (art. 149.1 LEC). Les notificacions de resolucions s'han de fer a les parts del procés, i també a subjectes que no en són part, sinó terceres persones. D'aquesta manera, el tribunal ha de disposar que es notifiqui la litispendència del procés a les persones a qui la sentència pot afectar, i també a les persones jurídiques que no en són part si s'adverteix algun indici que les parts utilitzen el procés amb finalitats fraudulentes. Per regla general i si no hi ha mandat, en les notificacions, les citacions i les citacions a termini no s'admeten ni es consigna cap resposta de la persona interessada (art. 152.4 LEC). Tanmateix, en els requeriments s'admet la resposta que doni la persona requerida, que s'ha de consignar en la diligència.
  Les resolucions judicials i les diligències d'ordenació es notifiquen en el termini màxim de tres dies des de la data o la publicació (art. 151 LEC). Tanmateix quan la notificació es dirigeix als representants de l'advocacia de l'estat o del ministeri fiscal, o quan es practica mitjançant els serveis de notificacions organitzats pels col·legis de procuradors, es consideren realitzats «el dia següent a la data de recepció que consta en la diligència».
  Els actes de comunicació judicial amb procuradors es duen a terme a la seu del tribunal, o en el servei comú de recepció organitzat pel Col·legi de Procuradors (art. 154.1 LEC), de la mateixa manera que els que es practiquen mitjançant el lliurament personal a la persona interessada i que es duen a terme per mitjà d'edictes. Quan les parts han comparegut representades per un procurador, és aquest qui exerceix d'intermediari entre les parts i el tribunal, i rep personalment del tribunal tots els actes de comunicació que s'han de transmetre als mandants o representats. El procurador és responsable que la comunicació sigui adequada, i en cas contrari, és sancionat. La llei també permet practicar aquests actes per mitjà de correu certificat, de telegrama amb justificant de recepció o de qualsevol altre mitjà tècnic que deixi constància fefaent de les actuacions de la recepció, de la data i del contingut de la comunicació; aquesta modalitat és la prioritària i principal. També poden practicar els actes els secretaris, mitjançant el lliurament a la persona interessada personalment del que ha de conèixer. I, a l'últim, hi ha la possibilitat de comunicar els actes per mitjà dels edictes, o sigui, mitjançant la publicació de la còpia de la resolució o de la cèdula corresponent en el tauler d'anuncis situat a la seu del tribunal competent.
activitat comunicativa activitat comunicativa

<Ciències socials > Educació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT D'ENSENYAMENT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'educació [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2011. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/132>

 • ca  activitat comunicativa, n f
 • es  actividad comunicativa
 • fr  activité communicative
 • en  communicative activity

<Educació > Didàctica > Mètodes i estratègies>

Definició
Activitat educativa que un professor fa fer als alumnes a classe o a fora, amb l'objectiu de fomentar la interacció, la comprensió, l'expressió i la transmissió de coneixements, mitjançant la participació activa en situacions de comunicació autèntica o simulada.
anunci dels resultats anunci dels resultats

<01 Conceptes generals de l'esport>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2023. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

 • ca  anunci dels resultats, n m
 • es  comunicación de los resultados
 • fr  annonce des résultats
 • en  announcement of the results

<Esport > 01 Conceptes generals de l'esport>

Definició
Proclamació dels resultats oficials d'una competició mitjançant un sistema de megafonia o un marcador.
assessor de comunicació | assessora de comunicació assessor de comunicació | assessora de comunicació

<Empresa > Comunicació empresarial>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de comunicació empresarial: publicitat, relacions públiques i màrqueting. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. 306 p.; 22 cm. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris terminològics)
ISBN 84-412-0228-1

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  assessor de comunicació | assessora de comunicació, n m, f
 • es  asesor de comunicación | asesora de comunicación
 • en  communication consultant

<Comunicació empresarial > Comunicació > Relacions públiques>

Definició
Professional que assisteix els seus clients i els dona consell en temes de comunicació.
assessor de comunicació política | assessora de comunicació política assessor de comunicació política | assessora de comunicació política

<Política>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

 • ca  assessor de comunicació política | assessora de comunicació política, n m, f
 • es  asesor de comunicación política
 • es  asesor político
 • fr  conseiller en communication
 • fr  manipulateur de médias
 • fr  propagandiste
 • fr  stratège en communications
 • en  spin doctor
 • en  spinmeister

<Política>

Definició
Persona al servei d'un partit polític el rol de la qual és obtenir un tracte favorable dels mitjans de comunicació per al seu partit, especialment en els esdeveniments mediàtics.
assessoria de comunicació assessoria de comunicació

<Empresa > Comunicació empresarial>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de comunicació empresarial: publicitat, relacions públiques i màrqueting. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. 306 p.; 22 cm. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris terminològics)
ISBN 84-412-0228-1

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  assessoria de comunicació, n f
 • es  asesoría de comunicación
 • en  communication consultancy

<Comunicació empresarial > Comunicació > Relacions públiques>

Definició
Empresa que es dedica a assistir els seus clients i donar-los consell en temes de comunicació.
barrera comunicativa barrera comunicativa

<Dret > Resolució alternativa de conflictes > Mediació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA, DRETS I MEMÒRIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de la mediació [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/301>

 • ca  barrera comunicativa, n f
 • es  barrera comunicativa, n f
 • en  communication barrier, n

<02.Procés de mediació > 03.Tècniques i estratègies. Comunicació>

Definició
Obstacle que es pot presentar durant el procés comunicatiu i que pot entorpir-lo, alentir-lo o fer-lo menys efectiu.
bloqueig comunicatiu bloqueig comunicatiu

<Dret > Resolució alternativa de conflictes > Mediació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA, DRETS I MEMÒRIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de la mediació [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/301>

 • ca  bloqueig comunicatiu, n m
 • es  bloqueo comunicativo, n m
 • en  communication block, n

<02.Procés de mediació > 03.Tècniques i estratègies. Comunicació>

Definició
Conjunt d'obstacles o dificultats que impedeixen que una persona pugui comunicar-se o expressar-se.
cessió de dades cessió de dades

<Dret > Dret administratiu > Administració electrònica. Processos>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE GOVERNACIÓ I RELACIONS INSTITUCIONALS; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia bàsica de l'administració electrònica i els processos [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/170/>

 • ca  cessió de dades, n f
 • ca  comunicació de dades, n f sin. compl.
 • es  cesión de datos
 • es  comunicación de datos
 • fr  cession des données
 • fr  communication de données
 • en  communication of data
 • en  disclosure of data

<Administració electrònica i processos > Seguretat>

Definició
Transmissió que una persona o una organització fa de dades de caràcter personal a una persona física o jurídica diferent de l'afectada.