Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "contingència" dins totes les àrees temàtiques

contingència contingència

<Empresa > Comptabilitat. Auditoria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'auditoria i comptabilitat [recurs electrònic]. Barcelona: INK Catalunya, 2000. 1 CD-ROM
ISBN 84-607-0056-9

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  contingència, n f
 • es  contigencia
 • fr  éventualité
 • en  contingency

<Auditoria i comptabilitat > Auditoria > Normes i principis>

contingència contingència

<Dret del treball i de la Seguretat Social>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:
SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 12a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2022.
<' target='_blank'><https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  contingència, n f
 • es  contingencia

<Dret del treball i de la Seguretat Social>

Definició
Risc personal cobert per la Seguretat Social.

Nota

 • Les contingències, en la versió que identifica les situacions de necessitat protegides per la Seguretat Social (art. 155 i 42 de la Llei general de la Seguretat Social aprovada pel Reial decret legislatiu 12/2015, del 30 d'octubre), són els esdeveniments concrets que actualitzen l'estat potencial de risc social en què es troben determinades persones, de manera que afecten, en alguns casos, llur capacitat laboral i, per tant, les sumeix en alguna de les situacions de necessitat establertes legalment.
  Els fets causants o les contingències poden ser de naturalesa o causa professional (accident de treball i malaltia professional), de causa comuna (malaltia comuna) i d'una altra causa (accident no laboral), i d'una altra condició, com ara quan sobrevenen esdeveniments que no són ni professionals ni comuns (compliment d'edat per a la pensió de jubilació, pèrdua de l'ocupació, càrregues familiars i mort). La concreció de la naturalesa de la contingència que genera la situació de necessitat protegida, i especialment si és per causa professional o comuna, condiciona la qualitat i la quantitat de la protecció que s'ha de rebre.
  Les contingències protegides mitjançant les corresponents prestacions són: a) l'assistència sanitària en els casos de maternitat, malaltia comuna o professional, i accident —sigui o no de treball—; b) la recuperació professional quan correspongui; c) les prestacions econòmiques en les situacions d'incapacitat temporal, maternitat, paternitat, risc durant l'embaràs, risc durant la lactància natural, cura de menors afectats per càncer o una altra malaltia greu, incapacitat permanent contributiva i invalidesa no contributiva, jubilació —en les modalitats contributiva i no contributiva—, desocupació en els nivells contributiu i assistencial, protecció per cessament d'activitat, mort i supervivència, així com les que s'atorguin en les contingències i situacions especials que es determinin de manera reglamentària; d) les prestacions familiars en les modalitats contributiva i no contributiva, i e) les prestacions de serveis socials que es puguin establir en matèria de formació i rehabilitació de persones amb discapacitat i d'assistència a les persones grans. Igualment, amb caràcter complementari, es poden atorgar els beneficis de l'assistència social.
contingència contingència

<Filosofia>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

 • ca  contingència, n f
 • es  contingencia
 • en  contingency
 • de  Kontingenz
 • de  Zufälligkeit

<Filosofia>

contingència contingència

<Economia > Finances > Assegurances>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari d'assegurances: terminologia i fraseologia. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2001. 214 p.
ISBN 84-393-5519-X

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  contingència, n f
 • es  contingencia
 • en  contingency

<Assegurances > Assegurança pública>

Definició
Risc personal cobert per la seguretat social.
contingència contingència

<Empresa > Comptabilitat > Comptabilitat financera>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. SERVEI LINGÜÍSTIC. GABINET DE TERMINOLOGIA. Comptabilitat Financera I. Comptabilitat Financera II [material gràfic]. [Palma]: Universitat de les Illes Balears. Servei Lingüístic, DL 2011. 1 full desplegable. (Terminologies Universitàries)
<http://slg.uib.cat/digitalAssets/175/175180_GT_TU_Comptabilitat_Financera.pdf>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  contingència, n f
 • es  contingencia, n f
 • en  contingency, n

<Comptabilitat financera>