Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "credo" dins totes les àrees temàtiques

credo credo

<Ciències de la religió>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

ASSOCIACIÓ UNESCO PER AL DIÀLEG INTERRELIGIÓS. Diccionari de religions [en línia]. Barcelona: TERMCAT. Centre de Terminologia, cop. 2015. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/193/>

  • ca  credo, n m

<Religions > Ciències de la religió>

Definició
Fórmula condensada que expressa la identitat religiosa d'un grup, compendia la seva concepció de Déu i delimita la frontera social dels seus membres.

Nota

  • Amb el credo, els creients proclamen el contingut de la seva fe (caràcter teològic), amb la qual cosa s'uneixen entre ells i alhora se separen d'altres grups religiosos (caràcter social). Així, per exemple, tot i que l'hinduisme no ha sentit l'exigència de formular la seva fe en un credo, el desenvolupament de les Upanisad ha pogut introduir un tipus de professió de fe bàsica: la identitat de l'atman amb el brahman. D'altra banda, certs grups budistes han elaborat una confessió, com ara la doctrina de les "Tres Joies" o valors de la persona religiosa: "Em refugio en el Dharma, em refugio en el Buda i em refugio en la sangha". Les religions monoteistes són les úniques que tenen una confessió de fe estricta amb la qual formulen la seva visió de Déu. Encara que el judaisme no posseeixi una confessió oficial, el xemà pot ser-ne un equivalent; l'islam, al seu torn, ha elaborat la xahada, mentre que el cristianisme ha fixat la seva fe en dos credos principals: el credo dels apòstols­ i el credo nicenoconstantinopolità­.