Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "cuir" dins totes les àrees temàtiques

arrossera arrossera

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  arrossera, n f
  • es  arrocera, n f
  • es  olla arrocera, n f
  • fr  autocuiseur de riz, n m
  • fr  cuiseur à riz, n m
  • fr  cuiseur de riz, n m
  • fr  cuit-riz, n m
  • fr  rizeuse, n f
  • en  rice cooker, n
  • en  rice steamer, n
  • de  Reiskocher, n m
  • zh  电饭锅, n
  • zh  diànfànguō, n

<Utillatge de cuina>

Definició
Aparell en forma d'olla, generalment elèctric, destinat a la cocció de l'arròs, que funciona amb molt poca aigua, aprofitant el vapor que s'hi condensa.

Nota

  • 1. La majoria d'arrosseres són elèctriques, però també n'hi de gas i per a microones.
  • 2. La denominació xinesa diànfànguō fa referència, específicament, a l'arrossera elèctrica.
banana mascle banana mascle

<Fruita fresca. Fruita seca>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  banana mascle, n f
  • ca  plàtan mascle, n m
  • es  plátano grande
  • es  plátano macho
  • fr  banane à cuire
  • fr  banane plantain
  • fr  plantain
  • pt  banana-da-terra
  • en  common plantain
  • en  cooking banana
  • en  plantain

<Fruita fresca. Fruita seca>

Definició
Banana del bananer gros (Musa x paradisiaca), de color verdós i especialment rica en midó, que es menja cuita.
banana mascle banana mascle

<Alimentació. Gastronomia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Glossari de sabors del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/201/>

  • ca  banana mascle, n f
  • ca  plàtan mascle, n m
  • es  plátano grande, n m
  • es  plátano macho, n m
  • fr  banane à cuire, n f
  • fr  banane plantain, n f
  • fr  plantain, n m
  • pt  banana-da-terra, n f
  • en  common plantain, n
  • en  cooking banana, n
  • en  plantain, n

<Fruita fresca. Fruita seca>

Definició
Banana del bananer gros (Musa x paradisiaca), de color verdós i especialment rica en midó, que es menja cuita.
besuc obert i cuit pel dors besuc obert i cuit pel dors

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  besuc obert i cuit pel dors
  • es  besugo a la espalda
  • fr  dorade fendue et cuite sur la peau
  • it  pagello aperto e cotto sul dorso
  • en  split open sea bream cooked on its back
  • de  Seebrasse offen und am Rücken gebacken

<Plats a la carta. Peix i marisc>

biquini de formatge de cabra, pinya tropical i pernil cuit biquini de formatge de cabra, pinya tropical i pernil cuit

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  biquini de formatge de cabra, pinya tropical i pernil cuit
  • es  biquini de queso de cabra, piña y jamón cocido
  • fr  biquini de fromage de chèvre, d'ananas et de jambon cuit (sandwich chaud de pain de mie)
  • it  biquini al formaggio di capra, ananas e prosciutto cotto (toast)
  • en  goat cheese, pineapple and boiled ham biquini (toasted sandwich)
  • de  Biquini mit Ziegenkäse, Ananas und Kochschinken (Toast)

<Plats a la carta. Pa amb tomàquet, entrepans i sandvitxos>

brindis còmic brindis còmic

<Lleure > Espectacles>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  brindis còmic, n m
  • es  brindis cómico, n m
  • fr  bien-cuit, n m
  • fr  mise en boîte, n f
  • en  roast, n

<Lleure > Espectacles>

Definició
Espectacle de reconeixement a un invitat d'honor cèlebre, especialment un programa de televisió, durant el qual un humorista el converteix en objecte de bromes i insults que ell accepta amb bon humor per fer riure l'audiència.
carré de cabrit a la brasa carré de cabrit a la brasa

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  carré de cabrit a la brasa
  • es  carré de cabrito a la brasa
  • fr  carré de chevreau cuit sur la braise
  • it  carré di capretto alla brace
  • en  charcoal-grilled rack of kid
  • de  Rippenstück vom Zickel vom Rost

<Plats a la carta. Carn>

cassoleta d'ous cassoleta d'ous

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  cassoleta d'ous, n f
  • es  plato para los huevos
  • fr  plat à cuire les oeufs

<Utillatge de cuina>

Definició
Cassoleta amb nanses plenes horitzontals, que serveix per a fer ous al plat.
cassoleta de cargols cassoleta de cargols

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  cassoleta de cargols, n f
  • es  plato para cocer caracoles
  • fr  plat à cuire les escargots

<Utillatge de cuina>

Definició
Cassoleta amb cavitats arrodonides per a coure caragols.
CCIR CCIR

<Tecnologies de la informació i la comunicació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

  • ca  CCIR

<Disciplines cartogràfiques > Fotogrametria>

Definició
Estàndard de transmissió de senyals de vídeo analògic en blanc i negre definit pel Comitè Consultiu Internacional de Radiocomunicació (Comité Consultatif International des Radiocommunications; CCIR), usat principalment a Europa.

Nota

  • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

    FRA PALEO, Urbano. Diccionari terminològic de fotogrametria. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2011. 351 p. (Diccionaris Terminològics)
    ISBN 978-84-393-8754-1; 978-84-412-2050-8