Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "deixies" dins totes les àrees temàtiques

amanida d'arròs amb delícies del mar i salsa rosa amanida d'arròs amb delícies del mar i salsa rosa

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida d'arròs amb delícies del mar i salsa rosa
  • es  ensalada de arroz con delicias del mar y salsa rosa
  • fr  salade de riz aux délices de la mer sauce rose
  • it  insalata di riso con delizie di mare e salsa rosa
  • en  rice salad with delights of the sea and pink sauce
  • de  Reissalat mit Köstlichkeiten aus dem Meer und rosa Sauce

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de pasta amb delícies del mar i reducció de vinagre de Mòdena amanida de pasta amb delícies del mar i reducció de vinagre de Mòdena

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de pasta amb delícies del mar i reducció de vinagre de Mòdena
  • es  ensalada de pasta con delicias del mar y reducción de vinagre de Módena
  • fr  salade de pâtes aux délices de la mer et sa réduction de vinaigre de Modène
  • it  insalata di pasta con delizie di mare e riduzione d'aceto di Modena
  • en  pasta salad with delights of the sea and a Modena vinaigrette reduction
  • de  Pastasalat mit Köstlichkeiten aus dem Meer und Balsamessigreduktion

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

antigen de diferenciació específic de teixits antigen de diferenciació específic de teixits

<Anatomia > Histologia>, <Anatomia patològica>, <Bioquímica i biologia molecular>, <Immunologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  antigen de diferenciació específic de teixits, n m

<Anatomia > Histologia>, <Anatomia patològica>, <Bioquímica i biologia molecular>, <Immunologia>

Definició
Cadascun dels antígens presents en condicions normals en les cèl·lules d'origen que s'expressen en tumors. La denominació fa referència a que aquests antígens són específics d'estirp o estadis de diferenciació determinats. La seva importància radica en la possibilitat d'actuar com a dianes per a la immunoteràpia i en la identificació del teixit d'origen dels tumors. Per exemple, els limfomes poden diagnosticar-se com a tumors derivats de les cèl·lules B mitjançant la detecció de marcadors de superfície característics d'aquest estirp (antígens CD10 i CD20). Els anticossos contra aquestes molècules també són emprats en la immunoteràpia tumoral.
aperitiu Delícies del mar aperitiu Delícies del mar

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  aperitiu Delícies del mar
  • es  aperitivo Delicias del mar
  • fr  apéritif Délices de la mer
  • it  aperitivo Delizie del mare
  • en  appetizer Delights of the sea
  • de  Aperitif Köstlichkeiten aus dem Meer

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

aquest botó de la barra d'eines no ha canviat la seva configuració original aquest botó de la barra d'eines no ha canviat la seva configuració original

<TIC > Informàtica>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia i fraseologia dels productes informàtics [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/123>

  • ca  aquest botó de la barra d'eines no ha canviat la seva configuració original
  • en  this toolbar button has not been changed from its original configuration

<Localització > Fraseologia>

arròs fregit tres delícies arròs fregit tres delícies

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  arròs fregit tres delícies
  • es  arroz frito tres delicias
  • fr  riz frit trois délices
  • it  riso fritto alle tre delizie
  • en  three delights fried rice
  • de  gebratener Reis mit drei Leckerbissen

<Plats a la carta. Arrossos>

arròs tres delícies arròs tres delícies

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  arròs tres delícies
  • es  arroz tres delicias
  • fr  riz trois délices
  • it  riso alle tre delizie
  • en  three delights rice
  • de  Reis mit drei Leckerbissen

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

aspiració de teixits tous aspiració de teixits tous

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  aspiració de teixits tous
  • en  aspiration of soft tissue

<Classificació internacional de malalties > Procediments > Operacions del sistema musculoesquelètic>

aspiració de teixits tous de la mà aspiració de teixits tous de la mà

<Ciències de la salut > Medicina clínica > Classificació internacional de malalties>

Font de la imatge

Les denominacions en català d'aquesta fitxa procedeixen de l'obra següent, elaborada pel TERMCAT:

CIM-9-MC: Classificació internacional de malalties: 9a revisió: modificació clínica. 6a edició. Barcelona: Generalitat de Catalunya. Departament de Salut: Pòrtic, 2008. 1263 p.
ISBN: 978-84-9809-032-1

Aquesta classificació és la versió en català de la International Classification of Diseases, 9th revision, Clinical Modification (ICD-9-CM), que ha elaborat el TERMCAT a partir d'un encàrrec del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Les denominacions en anglès procedeixen del text oficial nord-americà, la versió digital del qual es pot descarregar des de l'adreça:
ftp://ftp.cdc.gov/pub/Health_Statistics/NCHS/Publications/ICD9-CM/2006/

Com a referència addicional s'ha tingut en compte l'obra:
PUCKETT, C. D. 2007 Annual hospital version: the educational annotation of ICD-9-CM. 5th ed. Reno, Nev.: Channel Publishing, 2006. 936 p.
ISBN: 1-933053-06-2

L'agrupació dels termes en àrees temàtiques s'ha fet seguint la distribució en capítols d'aquestes obres.

Com que l'ús principal d'aquestes classificacions és la codificació amb finalitats clíniques i estadístiques dels diagnòstics i procediments efectuats en els centres hospitalaris, els termes inclosos poden diferir dels que són habituals en la pràctica mèdica.

  • ca  aspiració de teixits tous de la mà
  • en  aspiration of soft tissue of hand

<Classificació internacional de malalties > Procediments > Operacions del sistema musculoesquelètic>

baga de ris (en teixits de punt per recollida) baga de ris (en teixits de punt per recollida)

<Indústria > Indústria tèxtil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la norma UNE-EN ISO 4921:2002 Gèneres de punt: Conceptes bàsics: Vocabulari i de la norma internacional ISO corresponent (ISO 4921:2000).

Aquesta norma ha estat elaborada pel comitè tècnic AEN/CTN 40 Indústria Tèxtil, la secretaria del qual és a càrrec del Consejo Intertextil Español. El TERMCAT n'ha fet la versió catalana en compliment de l'acord subscrit amb AENOR per a la traducció al català de les normes UNE, amb l'assessorament d'especialistes de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica en Teixits de Punt.

El símbol cod precedeix el codi de referència que permet localitzar els termes dins del text de la norma. Els termes de les definicions i de les notes que tenen una entrada específica en la norma es presenten seguits del codi de referència entre parèntesis.

  • ca  baga de ris (en teixits de punt per recollida), n f
  • es  malla de rizo (malla de rizo en tejidos de recogida)
  • fr  bouclette (tricot à mailles cueillies)
  • en  terry loop (weft-knitted fabric)
  • en  plush loop (weft-knitted fabric) sin. compl.
  • cod  3.01.12

<Indústria tèxtil > Gèneres de punt>

Definició
Entremalla allargada (m) que sobresurt pel revés d'un teixit.

Nota

  • La denominació "ris tondosat" s'utilitza si la baga de ris ha estat tallada.
  • Les entremalles allargades formades per dos fils diferents poden sobresortir per les dues cares del teixit.
  • Fig. Ia: baga de ris obtinguda mitjançant vanisat per la diferència de longitud entre dos fils d'una mateixa entremalla.

    Fig. Ib: baga de ris obtinguda mitjançant vanisat invers per la diferència de longitud entre dos fils d'una mateixa entremalla.
  • cf. ISO 8388: ris
  • ≠ baga de ris per malla carregada (3.02.25)