Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "edicte" dins totes les àrees temàtiques

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel TERMCAT.

 • ca  edicte, n m
 • es  edicto

<Dret civil>

Definició
Notificació consistent en un avís, una ordre o un decret que publica l'autoritat competent, d'acord amb les seves atribucions o en compliment d'un altre precepte legal, amb la finalitat de promulgar una disposició, fer pública una resolució, donar notícia d'un acte o citar algú, en cas de no haver pogut fer-los arribar directament a les parts interessades.

Nota

 • La notificació per edicte es considera una via de notificació suplementària.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:
SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 12a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2022.
<' target='_blank'><https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  edicte, n m
 • es  edicto

<Dret civil>

Definició
Mandat emergit d'una autoritat, que publica una decisió.

Nota

 • Àmbit: Espanya
 • Ja a l'antiga Roma s'usaven els edictes per a dur a terme comunicacions; en aquella època eren els pretors, com a administradors de la justícia, els qui s'encarregaven d'emetre'ls. Avui principalment es duen a terme edictes des de l'Administració de justícia, amb la mateixa finalitat de donar a conèixer a la societat una notícia o resolució important a la qual cal donar publicitat.
  La Llei d'enjudiciament civil estableix l'ús d'edictes, per exemple, en un cas tan característic com el de rebel·lia del demandant, l'article 497 regula que la resolució que declari en rebel·lia a la persona demandada es notificarà per correu a aquesta persona, si el seu domicili és conegut, i si no ho és, mitjançant edictes. I no es durà a terme cap altra notificació fins a la de la resolució de la fi del procés, que es notificarà a la demandada personalment de la forma fixada per la llei, tret que no es conegui un lloc on es pugui localitzar la demandada: en aquest cas es notificarà publicant un extracte de la resolució per mitjà d'un edicte en el butlletí oficial de la comunitat autònoma corresponent o en el Boletín Oficial del Estado.
  També es publiquen edictes provinents de l'Administració pública en llocs públics de les ciutats i poblacions amb la finalitat de donar notícia d'alguna cosa perquè sigui coneguda per tothom.
edicte edicte

<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>

 • ca  edicte, n m
 • es  edicto, n m

<Dret penal i penitenciari > Dret processal penal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pels Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona i pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

LLABRÉS FUSTER, Antoni; PONS, Eva (coord.). Vocabulari de dret [en línia]. 2a ed. València: Universitat de València. Facultat de Dret: Servei de Política Lingüística; Barcelona: Universitat de Barcelona. Facultat de Dret: Serveis Lingüístics, 2015.
<<http://www.ub.edu/ubterm/obres/dret-vocabulari.xml>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pels autors o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  edicte, n m
 • es  edicto, n m

<Dret civil>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Servei de Política Lingüística de la Universitat de València, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT DE VALÈNCIA. SERVEI DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Vocabulari de dret romà [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2018.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/234/>

 • la  edictum, n n
 • ca  edicte, n m
 • es  edicto, n m
 • fr  édit, n m
 • it  editto, n m

<Dret romà>