Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "eixalavat" dins totes les àrees temàtiques

amanida de patates, pebrot escalivat i arengades amanida de patates, pebrot escalivat i arengades

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de patates, pebrot escalivat i arengades
  • es  ensalada de patatas, pimiento asado y sardinas en salazón
  • fr  salade aux pommes de terre, au poivron rôti et aux sardines salées
  • it  insalata di patate, peperone arrostito e sardine sotto sale
  • en  salad of potatoes, roast pepper and salted sardines
  • de  Salat mit Kartoffeln, geröstetem Paprika und Heringen

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

blanquejat blanquejat

<Ciències socials > Arqueologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

GARCIA PETIT, Lluís [et al.]. Diccionari d'arqueologia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/18/>

  • ca  blanquejat, n m
  • ca  emblanquinada, n f
  • ca  eixalbat, n m sin. compl.
  • es  encaladura
  • es  jalbegue
  • en  whitewash

<Arqueologia > Construccions > Tècniques i materials de construcció>

Definició
Capa de calç o guix bullit diluït amb aigua amb què es cobreix una paret o un sostre per a deixar-lo acabat.
caràcter eixamplat caràcter eixamplat

<Indústria > Indústries gràfiques>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la norma UNE 54100-10:2013 Indústries gràfiques. Vocabulari. Part 10, Termes fonamentals de disseny gràfic.

Aquesta norma ha estat elaborada pel comitè tècnic AEN/CTN 54 Indústries Gràfiques, la Secretaria del qual és a càrrec de FEIGRAF. El TERMCAT n'ha fet la versió catalana en compliment de l'acord subscrit amb l'Associació Espanyola de Normalització (UNE) per a la traducció al català de les normes UNE.

  • ca  caràcter eixamplat, n m
  • es  carácter expandido, n m
  • en  expanded type, n

<Indústries gràfiques>

Definició
Caràcter tipogràfic obtingut estirant el seu cos en sentit horitzontal de manera que es faci més ample. Cal distingir els caràcters eixamplats, que són el resultat d'una modificació, de la lletra ampla, que és la variant d'una família tipogràfica en què els caràcters han estat dissenyats de manera que el seu cos sigui més ample que en la resta de lletres de la mateixa família.
carpaccio de bacallà fumat amb pebrot escalivat carpaccio de bacallà fumat amb pebrot escalivat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  carpaccio de bacallà fumat amb pebrot escalivat
  • es  carpaccio de bacalao ahumado con pimientos asados
  • fr  carpaccio de morue fumée aux poivrons rôtis
  • it  carpaccio di baccalà affumicato con peperoni arrostiti
  • en  carpaccio of smoked cod with roast peppers
  • de  Carpaccio vom geräucherten Stockfisch mit gerösteten Paprikaschoten

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

coca torrada amb anxoves i pebrot escalivat coca torrada amb anxoves i pebrot escalivat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  coca torrada amb anxoves i pebrot escalivat
  • es  coca tostada con anchoas y pimiento asado
  • fr  tourte de pain grillée aux anchois et au poivron rôti
  • it  focaccia tostata con acciughe e peperone arrosto
  • en  toasted flatbread with anchovies and baked pepper
  • de  geröstetes Fladenbrot mit Anchovis und geröstetem Paprika

<Plats a la carta. Pa amb tomàquet, entrepans i sandvitxos>

crema de pastanaga amb calçot escalivat i botifarra de faves crema de pastanaga amb calçot escalivat i botifarra de faves

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  crema de pastanaga amb calçot escalivat i botifarra de faves
  • es  crema de zanahoria con cebolla tierna escalivada y butifarra de habas
  • fr  velouté de carottes, oignon tendre rôti et saucisse aux fèves
  • it  vellutata di carote con cipolla fresca arrosto e botifarra di fave
  • en  cream of carrot soup with roast onion shoots and broad bean botifarra (large Catalan sausage)
  • de  Karottencremesuppe mit gerösteter Frühlingszwiebel und Saubohnenbotifarra (große katalanische Bratwurst)

<Plats a la carta. Sopes, cremes i consomés>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  eixalavar, v tr
  • es  aclarar

<Neteja>

Definició
Esbandir la roba.
Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  eixalavar, v tr
  • es  clarificar

<Neteja>

Definició
Rentar per primera vegada la roba abans de posar-la a la bugada.
espectre eixamplat espectre eixamplat

<TIC > Telecomunicacions>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de telecomunicacions [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/235/>
Aquesta obra recull com a accepcions d'un sol terme els significats que tenen una mateixa denominació.

Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'han suprimit del tot o en part algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  espectre eixamplat, n m
  • es  espectro ensanchado
  • en  spread spectrum

<Telecomunicacions > Sistemes i serveis de telecomunicació>

Definició
Senyal en què la relació entre l'amplada de banda utilitzada i la velocitat de transmissió és molt més gran que la unitat.
filets de moll amb escarola, vinagreta de pebrot escalivat i olivada filets de moll amb escarola, vinagreta de pebrot escalivat i olivada

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  filets de moll amb escarola, vinagreta de pebrot escalivat i olivada
  • es  filetes de salmonete con escarola, vinagreta de pimiento asado y olivada
  • fr  filets de rouget à la scarole, à la vinaigrette de poivron rôti et au pâté d'olives
  • it  filetti di triglia con scarola, vinaigrette al peperone arrostito e pâté di olive
  • en  red mullet fillets with escarole, roast pepper vinaigrette and olives sauce
  • de  Rotbarbenfilets mit Endiviensalat, Vinaigrette mit geröstetem Paprika und Olivenpaste

<Plats a la carta. Peix i marisc>