Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessiteu més informació, us podeu adreçar al Servei de Consultes (cal que us hi registreu prèviament).

 

Resultats per a la cerca "energia mareomotriu" dins totes les àrees temàtiques

energia mareomotriu energia mareomotriu

<Dret ambiental>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 11a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2021.<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  energia mareomotriu, n f
 • ca  energia mareomotora, n f sin. compl.
 • es  energía mareomotriz

<Dret ambiental>

Definició
Energia renovable que es fonamenta en les variacions del nivell del mar provocades per les marees.

Nota

 • Àmbit: Catalunya | Àmbit: Inespecífic
 • L'energia mareomotriu consisteix en l'aprofitament energètic de les marees. Es basa en l'aprofitament de l'ascens i del descens de l'aigua del mar produïts per l'acció gravitatòria del Sol i la Lluna, encara que només és rendible instal·lar una central mareomotriu en els punts de la costa en els quals la mar alta i la mar baixa difereixen de més de cinc metres d'alçada. Un projecte de central mareomotriu està basat en l'emmagatzematge d'aigua en l'embassament que es forma en construir un dic amb unes comportes que permeten l'entrada d'aigua o de cabdal que s'ha de turbinar en una badia, en una cala, en un riu o en un estuari per a la generació elèctrica.
  L'energia mareomotriu també es pot definir com l'energia mecànica continguda en les masses d'aigua del mar en moviment. Aquesta energia es pot fer servir, igual que en les centrals hidràuliques construïdes en les preses dels rius, per a l'obtenció d'energia elèctrica.
  El Pla de l'energia de Catalunya 2006-2015 regula l'energia mareomotriu. El Pla estableix que el mar és una font d'energia inesgotable que no s'està aprofitant, tot i que, des de fa anys, es treballa per trobar la tecnologia que permeti convertir el mar en una font d'abastament energètic viable tècnicament i econòmicament.
  El Pla també estableix que hi ha diversos mètodes que permeten obtenir electricitat a partir del moviment de les onades, però determina que es troben en una fase experimental. A Catalunya hi ha diverses iniciatives de projectes i plantes pilot per a convertir l'energia de les onades en energia elèctrica.
 • V. t.: energia elèctrica n f
 • V. t.: energia hidroelèctrica n f
energia mareomotriu energia mareomotriu

<Energia mareomotriu>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

 • ca  energia mareomotriu, n f
 • es  energía mareomotriz
 • fr  énergie marémotrice
 • en  tidal energy
 • de  Gezeitenergie
 • de  Gezeitenkraft

<Indústria > Indústria energètica > Energia elèctrica > Energia mareomotriu>

Definició
Energia renovable que es fonamenta en l'oscil·lació del nivell del mar seguint una forma aproximadament sinusoidal com a conseqüència de les marees.