Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "engallardir" dins totes les àrees temàtiques

agulla d'enllardar agulla d'enllardar

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel TERMCAT.

  • ca  agulla d'enllardar, n f
  • ca  agulla d'entatxonar, n f sin. compl.
  • ca  enllardador, n m sin. compl.
  • ca  enllardadora, n f sin. compl.
  • es  aguja de mechar, n f
  • es  aguja mechera, n f
  • es  mechera, n f
  • fr  aiguille à larder, n f
  • fr  aiguille à piquer, n f
  • fr  lardoire, n f
  • en  larding needle, n

<Utillatge de cuina>

Definició
Barra metàl·lica de forma semicilíndrica, proveïda d'un mànec, que serveix per a enllardar la carn.
agulla d'enllardar de llança agulla d'enllardar de llança

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  agulla d'enllardar de llança, n f
  • es  aguja de lancete
  • fr  lardoir à lance

<Utillatge de cuina>

Definició
Agulla d'enllardar amb l'extrem punxant amb forma de llança.
agulla d'enllardar de sonda agulla d'enllardar de sonda

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  agulla d'enllardar de sonda, n f
  • es  aguja de medrar de sonda
  • fr  lardoir à sonde

<Utillatge de cuina>

Definició
Agulla d'enllardar composta d'un tub i el seu èmbol amb mànec, que s'utilitza clavant el tub a la peça de carn i empenyent l'èmbol de manera que hi entri la substància prèviament dipositada al tub.
agulla d'enllardar travessera agulla d'enllardar travessera

<Utillatge de cuina>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  agulla d'enllardar travessera, n f
  • es  aguja de medrar a través
  • fr  aiguille à piquer
  • fr  lardoir à pointe

<Utillatge de cuina>

Definició
Agulla d'enllardar que té la forma d'una agulla de cosir però més gran, a la qual s'enfilen les substàncies que es volen introduir a la peça de carn, i que s'utilitza clavant-la per un extrem i traient-la per l'altra banda de la peça.
engallador engallador

<Esport > Esports eqüestres > Curses de cavalls>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:

- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).

  • ca  engallador, n m
  • es  engalladero
  • es  engallador
  • es  engalle
  • fr  fausse rêne
  • fr  rétenteur de rênes
  • fr  tige de tête
  • en  bearing rein
  • en  checkrein
  • en  overcheck

<Esport > Esports eqüestres > Curses de cavalls>

Definició
Corretja que uneix la brida amb el bastet passant per damunt del cap d'un cavall trotador, per obligar-lo a alçar el cap i ajudar-lo a mantenir el trot.
engallador engallador

<12 Esports eqüestres > 02 Curses de cavalls>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2023. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

  • ca  engallador, n m
  • es  engalladero
  • es  engallador
  • es  engalle
  • fr  fausse rêne
  • fr  rétenteur de rênes
  • fr  tige de tête
  • en  bearing rein
  • en  checkrein
  • en  overcheck

<Esport > 12 Esports eqüestres > 02 Curses de cavalls>

Definició
Corretja que uneix la brida i el bastet passant per sobre el cap d'un cavall trotador, per obligar-lo a alçar el cap i ajudar-lo a mantenir el trot.
enllardar enllardar

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>

  • ca  enllardar, v tr
  • ca  emborrassar, v tr sin. compl.
  • ca  enllardonar, v tr sin. compl.
  • es  enlardar
  • es  lardar
  • es  lardear
  • fr  barder
  • en  bard, to
  • en  lard, to

<Procediments culinaris > Tractament dels productes > Additaments i assaonaments>

Definició
Untar amb llard una vianda que ha de rostir-se a fi de protegir-la de la font de calor i evitar que es ressequi.
entallador -a entallador -a

<Indústria > Indústria tèxtil > Confecció>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  entallador -a, n m, f
  • es  entallador -ra

<Indústria > Indústria tèxtil > Confecció>

Definició
Persona que ajusta o adapta els vestits al cos.
entatxonar entatxonar

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>

  • ca  entatxonar, v tr
  • ca  emmetxar, v tr sin. compl.
  • ca  enllardar, v tr sin. compl.
  • es  mechar
  • fr  larder
  • fr  piquer
  • en  lard, to

<Procediments culinaris > Tractament dels productes > Additaments i assaonaments>

Definició
Fer talls i forats a una peça de carn que s'ha de rostir i omplir-los de tallets de cansalada i altres ingredients per fer-la més saborosa.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

VALLÈS, Joan (dir.). Noms de plantes: Corpus de fitonímia catalana [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/191/>
Es tracta d'un diccionari descriptiu, que recull les denominacions catalanes de plantes vasculars autòctones i de plantes vasculars exòtiques amb interès comercial, cultural o científic.

Aquest caràcter descriptiu justifica la presència de moltes denominacions no recollides en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans. Per a orientar els usuaris, les denominacions catalanes estan classificades en un ordre decreixent de prioritat:
- Termes principals: Formes del diccionari normatiu o bé, en cas de no haver-n'hi, primeres formes alfabètiques.
- Sinònims complementaris: Formes recollides com a sinònimes en el diccionari normatiu.
- Altres sinònims: Formes no documentades en el diccionari normatiu que compleixen la normativa.
- Variants lingüístiques: Formes no normatives i manlleus no adaptats (escrits en cursiva)

Les denominacions procedeixen d'un corpus de més de tres-centes obres botàniques publicades entre el 1871 i el 2013, entre les quals destaca com a punt de partida Els noms de les plantes als Països Catalans, de Francesc Masclans.

Respecte a les obres originals, s'han revisat les denominacions catalanes i s'han estandarditzat els noms científics.

Per veure les fonts en què s'ha documentat cada denominació o conèixer els criteris seguits, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT.

  • ca  gallàrdia, n f
  • nc  Gaillardia pulchella Foug.

<Botànica > compostes / asteràcies>