Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "envàs" dins totes les àrees temàtiques

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:
SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 12a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2022.
<' target='_blank'><https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  envàs, n m
 • es  envase

<Dret>

Definició
Recipient dins el qual es posa un producte que es vol transportar o conservar.

Nota

 • Àmbit: Espanya
 • L'article 2.1 de la Llei 11/1997, del 24 d'abril, d'envasos i residus d'envasos, de l'Estat, defineix l'envàs com tot producte fabricat amb materials de qualsevol naturalesa i que s'utilitzi per contenir, protegir, manipular, distribuir i presentar mercaderies, des de primeres matèries fins a articles acabats, en qualsevol fase de la cadena de fabricació, distribució i consum. També es consideren envasos tots els articles rebutjables utilitzats amb aquesta mateixa finalitat. Dins aquest concepte s'inclouen únicament els envasos de venda o primaris, els envasos col·lectius o secundaris i els envasos de transport o terciaris.
  Es consideren envasos industrials o comercials aquells que són d'ús i consum exclusiu a les indústries, comerços, serveis o explotacions agrícoles i ramaderes i que, per tant, no són susceptibles d'ús i consum ordinari en els domicilis particulars.
  D'altra banda, cal tenir present el Reial decret 252/2006, del 3 de març, pel qual es revisen els objectius de reciclatge i valorització que estableix la Llei 11/1997, del 24 d'abril, d'envasos i residus d'envasos, i pel qual es modifica el Reglament per a la seva execució, aprovat pel Reial decret 782/1998, del 30 d'abril, atès que modifica els apartats a i b de l'article 5 de la dita Llei 11/1997, del 24 d'abril.
  La disposició final cinquena de la Llei 9/2006, del 28 d'abril, sobre avaluació dels efectes de determinats plans i programes en el medi ambient, modifica l'apartat 1 de l'article 2 de la Llei 11/1997, ampliant la segona part de la definició d'envàs, la qual queda redactada de la manera que es recull a continuació.
  «Es consideren envasos els articles que s'ajustin a la definició abans esmentada sense perjudici d'altres funcions que també pugui fer l'envàs, llevat que l'article formi part integrant d'un producte i sigui necessari per contenir, sustentar o preservar el producte durant tota la seva vida útil, i tots els seus elements estiguin destinats a ser usats, consumits o eliminats conjuntament.
  »Es consideren envasos els articles dissenyats i destinats a ser omplerts en el punt de venda i els articles d'un sol ús venuts plens o dissenyats i destinats a ser omplerts en el punt de venda, a condició que tinguin la funció d'envàs.
  »Els elements de l'envàs i elements auxiliars que s'hi integren es consideren part de l'envàs a què estan units; els elements auxiliars directament penjats del producte o que hi estan lligats i que facin la funció d'envàs es consideren envasos, llevat que formin part integrant del producte i tots els seus elements estiguin destinats a ser consumits o eliminats conjuntament.
  »Es consideren envasos industrials o comercials els que siguin d'ús i consum exclusiu en les indústries, comerços, serveis o explotacions agrícoles i ramaderes i que, per tant, no siguin susceptibles d'ús i consum ordinari en els domicilis particulars.»
  A banda dels envasos, la Llei 11/1997 defineix els residus d'envasos, que són, d'acord amb l'article 22, «tot envàs o material d'envàs del qual es desprengui el posseïdor o tingui l'obligació de desprendre's en virtut de les disposicions en vigor».
  A més a més, l'article 2.3 també regula la gestió dels residus d'envasos i la defineix com «la recollida, la classificació, el transport, l'emmagatzematge, la valorització i l'eliminació dels residus d'envasos, inclosa la vigilància d'aquestes operacions i dels llocs de descàrrega després del seu tancament».
  Els sistemes integrats de gestió d'envasos han de garantir, en el seu àmbit d'aplicació, el compliment dels objectius de reciclatge i valorització, en els percentatges i els terminis establerts en l'article 5 de la Llei 11/1997.
  Els sistemes integrats de gestió tenen com a finalitat la recollida periòdica d'envasos i residus d'envasos, en el domicili dels consumidors o a la rodalia, s'han de constituir en virtut d'acords adoptats entre els agents econòmics que operin en els sectors interessats, llevat dels consumidors i usuaris i de les administracions públiques, i han de ser autoritzats per l'òrgan competent de cadascuna de les comunitats autònomes en què s'implantin territorialment, prèvia audiència dels consumidors i usuaris. Les comunitats autònomes han de comunicar al Ministeri de Medi Ambient les autoritzacions que hagin concedit.
  Finalment, la Llei 11/1997 estableix que els envasos inclosos en un sistema integrat de gestió s'han d'identificar mitjançant símbols acreditatius, idèntics en tot l'àmbit territorial del mencionat sistema, sens perjudici de les competències de les comunitats autònomes en els seus respectius àmbits territorials.
envàs envàs

<Empresa > Comunicació empresarial>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de comunicació empresarial: publicitat, relacions públiques i màrqueting. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. 306 p.; 22 cm. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris terminològics)
ISBN 84-412-0228-1

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  envàs, n m
 • es  envase
 • en  container
 • en  package
 • en  packaging

<Comunicació empresarial > Comunicació > Publicitat > Producció>, <Comunicació empresarial > Comunicació > Disciplines relacionades > Màrqueting > Producte>

Definició
Recipient dins el qual és aconduït un producte a fi de conservar-lo, transportar-lo, distribuir-lo, vendre'l i facilitar-ne l'ús al consumidor.

Nota

 • Des del punt de vista comunicatiu, l'envàs duu impresos els elements gràfics pertinents per reconèixer el producte que conté (ingredients, data de caducitat, codi de barres, nom de marca, logotip i altres informacions referents a l'empresa fabricant, etc.) i ocasionalment pot dur informació publicitària o promocional.
envàs envàs

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

 • ca  envàs, n m
 • es  envase
 • fr  emballage
 • en  package

<Veterinària i ramaderia > Bromatologia>

Definició
Recipient o embolcall utilitzat per a protegir un aliment a fi d'evitar que es contamini o deteriori durant les diferents operacions de manipulació.

Nota

 • L'envàs ha de complir unes normes molt estrictes pel que fa al material de què està format, permeabilitat, elasticitat, resistència, composició, etc.
envàs envàs

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  envàs, n m
 • es  envase, n m
 • fr  récipient, n m
 • en  package, n
 • en  packaging, n

<Enginyeria forestal>

envàs envàs

<Envasos i embalatges>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

 • ca  envàs, n m
 • es  envase
 • fr  emballage
 • en  container
 • en  package
 • en  packaging

<Indústria > Conceptes generals > Envasos i embalatges>

envàs envàs

<Empresa > Comptabilitat > Comptabilitat financera>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. SERVEI LINGÜÍSTIC. GABINET DE TERMINOLOGIA. Comptabilitat Financera I. Comptabilitat Financera II [material gràfic]. [Palma]: Universitat de les Illes Balears. Servei Lingüístic, DL 2011. 1 full desplegable. (Terminologies Universitàries)
<http://slg.uib.cat/digitalAssets/175/175180_GT_TU_Comptabilitat_Financera.pdf>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  envàs, n m
 • es  envase, n m
 • en  container, n
 • en  pack, n

<Comptabilitat financera>

envàs envàs

<Medi ambient > Gestió ambiental>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de gestió ambiental [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/218/>

 • ca  envàs, n m
 • es  envase
 • fr  emballage
 • en  container
 • en  package
 • en  packaging

<Gestió ambiental > Política > Vectors > Residus>

Definició
Producte elaborat amb materials de naturalesa diversa que s'utilitza per a contenir, protegir, manipular, distribuir i presentar mercaderies, des de matèries primeres fins a articles acabats, en qualsevol fase de la cadena de fabricació, distribució i consum.
envàs envàs

<Ciències de la salut > Medicina preventiva. Salut pública > Seguretat alimentària>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de seguretat alimentària [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2021. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/304>

 • ca  envàs, n m
 • es  envase, n m
 • fr  emballage, n m
 • en  container, n
 • en  package, n
 • en  packaging, n

<Seguretat alimentària > Anàlisi del risc>

Definició
Recipient elaborat amb materials de naturalesa diversa que s'utilitza per a contenir, conservar, manipular, distribuir i presentar un aliment, des de matèries primeres fins a productes acabats, en qualsevol fase de la cadena alimentària.

Nota

 • Els envasos han de comptar amb una declaració de conformitat que certifiqui que són aptes per a ús alimentari.
envàs envàs

<08 Esports de combat > Esgrima>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

 • ca  envàs, n m
 • es  embase
 • fr  embase
 • en  base

<Esport > 08 Esports de combat > Esgrima>

Definició
Estructura d'una punta d'arrest.
envàs envàs

<Jardineria. Paisatgisme>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; FUNDACIÓ DE LA JARDINERIA I EL PAISATGE. Glossari de jardineria i paisatgisme [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/222/>

 • ca  envàs, n m

<Jardineria. Paisatgisme>

Definició
Recipient, tancat o precintat, amb capacitat per a contenir un volum la massa total del qual no excedeix els 1.000 kg, utilitzat per a conservar, protegir, manipular i distribuir productes.