Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "esquetjar" dins totes les àrees temàtiques

amagrir amagrir

<Agricultura. Ramaderia. Pesca>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Xarxa Vives d'universitats, procedeix de l'obra següent:

Vocabulari forestal [en línia]. Castelló de la Plana: Xarxa Vives d'Universitats; València: Universitat Politècnica de València. Àrea de Promoció i Normalització Lingüística: Editorial de la Universitat Politècnica de València, 2010. (Vocabularis Universitaris)
ISBN 978-84-8363-609-1

Dins de:
XARXA VIVES D'UNIVERSITATS. Multidiccionari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2016, cop. 2016.
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/178>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Universitat Politècnica de València o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  amagrir, v tr
  • es  esquilmar, v tr
  • fr  appauvrir, v tr
  • fr  épuiser, v tr
  • en  impoverish (to), v tr

<Enginyeria forestal>

amanida d'escarola amb bacallà esqueixat i taronja amanida d'escarola amb bacallà esqueixat i taronja

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida d'escarola amb bacallà esqueixat i taronja
  • es  ensalada de escarola con bacalao desmigado y naranja
  • fr  salade de scarole à la morue effilochée et à l'orange
  • it  insalata di scarola con baccalà sfilacciato e arancia
  • en  escarole salad with shredded salt cod and orange
  • de  Endiviensalat mit zerstoßenem Stockfisch und Orangen

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

amanida de favetes amb bacallà esqueixat amanida de favetes amb bacallà esqueixat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  amanida de favetes amb bacallà esqueixat
  • es  ensalada de habitas con bacalao desmigado
  • fr  salade de fèves fines à la morue effilochée
  • it  insalata di favette con baccalà sfilacciato
  • en  salad of baby broad beans with shredded salt cod
  • de  Salat mit jungen Saubohnen und zerstoßenem Stockfisch

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

arròs integral arròs integral

<Productes alimentaris sòlids>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Lèxic multilingüe de la indústria [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2009. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/22/>

  • ca  arròs integral, n m
  • ca  arròs bru, n m sin. compl.
  • ca  arròs esquellat, n m sin. compl.
  • es  arroz cargo
  • es  arroz descascarillado
  • es  arroz integral
  • es  arroz pardo
  • fr  riz brun
  • fr  riz cargo
  • fr  riz complet
  • fr  riz décortiqué
  • en  brown rice
  • en  cargo rice
  • en  hulled rice
  • en  husked rice

<Indústria > Indústria alimentària > Aliments sòlids > Productes alimentaris sòlids>

bacallà esqueixat amb favetes, tomàquet natural i oli d'oliva bacallà esqueixat amb favetes, tomàquet natural i oli d'oliva

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bacallà esqueixat amb favetes, tomàquet natural i oli d'oliva
  • es  bacalao desmigado con habitas, tomate natural y aceite de oliva
  • fr  morue effilochée aux fèves fines, à la tomate naturelle et à l'huile d'olive
  • it  baccalà sfilacciato con favette, pomodoro naturale e olio d'oliva
  • en  shredded salt cod with baby broad beans, natural tomato and olive oil
  • de  zerstoßener Stockfisch mit jungen Saubohnen, Tomaten und Olivenöl

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

bacallà esqueixat amb tomàquet bacallà esqueixat amb tomàquet

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bacallà esqueixat amb tomàquet
  • es  bacalao desmigado con tomate
  • fr  morue effilochée à la tomate
  • it  baccalà sfilacciato con pomodoro
  • en  shredded salt cod with tomato
  • de  zerstoßener Stockfisch mit Tomate

<Plats a la carta. Entrants i amanides>

bacallà esqueixat arrebossat bacallà esqueixat arrebossat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bacallà esqueixat arrebossat
  • es  bacalao desmigado rebozado
  • fr  morue effilée panée
  • it  baccalà sfilacciato impanato
  • en  shredded salt cod in batter
  • de  panierter zerstoßener Stockfisch

<Plats a la carta. Peix i marisc>

basquejar basquejar

<Ciències de la salut > Conceptes troncals>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  basquejar, v intr

<Ciències de la salut > Conceptes troncals>

Definició
Tenir basques, sensació d'haver de perbocar.
bledes saltades amb mongetes blanques i bacallà esqueixat bledes saltades amb mongetes blanques i bacallà esqueixat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bledes saltades amb mongetes blanques i bacallà esqueixat
  • es  acelgas salteadas con alubias blancas y bacalao desmigado
  • fr  blettes sautées aux haricots blancs et à la morue effilochée
  • it  bietole saltate con cannellini e baccalà spezzettato
  • en  sautéed chard with white kidney beans and shredded salt cod
  • de  sautierter Mangold mit weißen Bohnen und zerstoßenem Stockfisch

<Plats a la carta. Verdures, hortalisses i llegums>

colibrí esquitxat colibrí esquitxat

<Zoologia > Ocells>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

FUNDACIÓ BARCELONA ZOO; INSTITUT CATALÀ D'ORNITOLOGIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari dels ocells del món [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2017-2023. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/233>
Cada fitxa d'espècie té atribuïda la classificació sistemàtica corresponent a l'ordre i la família.

Un bon nombre de denominacions catalanes són propostes de nova creació que segueixen els Criteris per a la denominació catalana d'ocells aprovats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Determinades fitxes (almenys una per a cada família) s'acompanyen d'il·lustracions.

  • ca  colibrí esquitxat, n m
  • es  colibrí jaspeado
  • fr  colibri moucheté
  • en  speckled hummingbird
  • de  Schwarzohrkolibri
  • nc  Adelomyia melanogenys

<11.08 Ocells > Caprimulgiformes > Troquílids>