Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "excomunicaci��" dins totes les àrees temàtiques

acte de comunicació acte de comunicació

<Dret > Dret penal. Dret penitenciari>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

CATALUNYA. DEPARTAMENT DE JUSTÍCIA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Vocabulari de dret penal i penitenciari [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2014. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/172/>

 • ca  acte de comunicació, n m
 • es  acto de comunicación, n m

<Dret penal i penitenciari > Dret processal penal>

acte de comunicació acte de comunicació

<Didàctica > Llengua i habilitats lingüístiques>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears, procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT DE LES ILLES BALEARS. SERVEI LINGÜÍSTIC. GABINET DE TERMINOLOGIA. Lèxic de didàctica de la llengua i de les habilitats lingüístiques: Català-castellà-francès-anglès. Palma: Universitat de les Illes Balears. Servei Lingüístic, 2013. (LB; 7)
ISBN 978-84-8384-257-7
<http://slg.uib.cat/digitalAssets/242/242008_lexic_7.pdf>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment pel Gabinet de Terminologia del Servei Lingüístic de la Universitat de les Illes Balears o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  acte de comunicació, n m
 • es  acto de comunicación, n m
 • fr  acte de communication, n m
 • en  act of communication, n

<Didàctica > Llengua i habilitats lingüístiques>

acte de comunicació judicial acte de comunicació judicial

<Dret processal>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:
SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 12a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2022.
<' target='_blank'><https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  acte de comunicació judicial, n m
 • es  acto de comunicación judicial

<Dret processal>

Definició
Acte processal dirigit a les parts presents i futures en virtut del qual es dona informació sobre les resolucions judicials que es dicten o es comunica la possibilitat de dur a terme una actuació amb rellevància processal.

Nota

 • Àmbit: Espanya
 • José Garberí Llobregat apunta que la finalitat de l'acte de comunicació judicial és dur al coneixement personal dels litigants les decisions i les resolucions judicials amb l'objectiu que puguin adoptar la conducta que considerin en defensa de llurs drets i interessos. Així mateix, cal reforçar-ne la importància ja que, en cas contrari, es vulneraria la tutela judicial efectiva (art. 24.1 Constitució espanyola [CE]). Garberí assenyala que només poden experimentar indefensió les persones que tenen interès legítim en relació amb l'objecte litigiós. A més, l'òrgan legislador demana que hi hagi un perjudici real i efectiu de la persona interessada en l'àmbit jurídic. Els actes de comunicació es duen a terme sota la direcció del secretari o la secretària del tribunal que els ha acordat, que és la persona responsable de l'organització del servei, però també pot habilitar un oficial que es responsabilitzi de l'autorització de les diligències (art. 152.1 Llei d'enjudiciament civil [LEC]).
  Concretament, els actes de comunicació judicial són notificacions que donen notícia d'una resolució, una diligència o una actuació (art. 149.1 LEC). Les notificacions de resolucions s'han de fer a les parts del procés, i també a subjectes que no en són part, sinó terceres persones. D'aquesta manera, el tribunal ha de disposar que es notifiqui la litispendència del procés a les persones a qui la sentència pot afectar, i també a les persones jurídiques que no en són part si s'adverteix algun indici que les parts utilitzen el procés amb finalitats fraudulentes. Per regla general i si no hi ha mandat, en les notificacions, les citacions i les citacions a termini no s'admeten ni es consigna cap resposta de la persona interessada (art. 152.4 LEC). Tanmateix, en els requeriments s'admet la resposta que doni la persona requerida, que s'ha de consignar en la diligència.
  Les resolucions judicials i les diligències d'ordenació es notifiquen en el termini màxim de tres dies des de la data o la publicació (art. 151 LEC). Tanmateix quan la notificació es dirigeix als representants de l'advocacia de l'estat o del ministeri fiscal, o quan es practica mitjançant els serveis de notificacions organitzats pels col·legis de procuradors, es consideren realitzats «el dia següent a la data de recepció que consta en la diligència».
  Els actes de comunicació judicial amb procuradors es duen a terme a la seu del tribunal, o en el servei comú de recepció organitzat pel Col·legi de Procuradors (art. 154.1 LEC), de la mateixa manera que els que es practiquen mitjançant el lliurament personal a la persona interessada i que es duen a terme per mitjà d'edictes. Quan les parts han comparegut representades per un procurador, és aquest qui exerceix d'intermediari entre les parts i el tribunal, i rep personalment del tribunal tots els actes de comunicació que s'han de transmetre als mandants o representats. El procurador és responsable que la comunicació sigui adequada, i en cas contrari, és sancionat. La llei també permet practicar aquests actes per mitjà de correu certificat, de telegrama amb justificant de recepció o de qualsevol altre mitjà tècnic que deixi constància fefaent de les actuacions de la recepció, de la data i del contingut de la comunicació; aquesta modalitat és la prioritària i principal. També poden practicar els actes els secretaris, mitjançant el lliurament a la persona interessada personalment del que ha de conèixer. I, a l'últim, hi ha la possibilitat de comunicar els actes per mitjà dels edictes, o sigui, mitjançant la publicació de la còpia de la resolució o de la cèdula corresponent en el tauler d'anuncis situat a la seu del tribunal competent.
anunci dels resultats anunci dels resultats

<01 Conceptes generals de l'esport>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

 • ca  anunci dels resultats, n m
 • es  comunicación de los resultados
 • fr  annonce des résultats
 • en  announcement of the results

<Esport > 01 Conceptes generals de l'esport>

Definició
Proclamació dels resultats oficials d'una competició mitjançant un sistema de megafonia o un marcador.
arquitectura de protocols de comunicació arquitectura de protocols de comunicació

<TIC > Telecomunicacions>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de telecomunicacions [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/235/>
Aquesta obra recull com a accepcions d'un sol terme els significats que tenen una mateixa denominació.

Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'han suprimit del tot o en part algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

 • ca  arquitectura de protocols de comunicació, n f
 • ca  pila de protocols, n f sin. compl.
 • es  arquitectura de protocolos de comunicación
 • es  pila de protocolos sin. compl.
 • en  communication protocol architecture

<Telecomunicacions > Telemàtica>

Definició
Estructura jeràrquica d'^unitats funcionals^ organitzada per ^capes^ i la seva interrelació per a fer possible la comunicació òptima entre dispositius.
assessor de comunicació | assessora de comunicació assessor de comunicació | assessora de comunicació

<Empresa > Comunicació empresarial>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de comunicació empresarial: publicitat, relacions públiques i màrqueting. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. 306 p.; 22 cm. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris terminològics)
ISBN 84-412-0228-1

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  assessor de comunicació | assessora de comunicació, n m, f
 • es  asesor de comunicación | asesora de comunicación
 • en  communication consultant

<Comunicació empresarial > Comunicació > Relacions públiques>

Definició
Professional que assisteix els seus clients i els dona consell en temes de comunicació.
assessor de comunicació política | assessora de comunicació política assessor de comunicació política | assessora de comunicació política

<Política>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

 • ca  assessor de comunicació política | assessora de comunicació política, n m, f
 • es  asesor de comunicación política
 • es  asesor político
 • fr  conseiller en communication
 • fr  manipulateur de médias
 • fr  propagandiste
 • fr  stratège en communications
 • en  spin doctor
 • en  spinmeister

<Política>

Definició
Persona al servei d'un partit polític el rol de la qual és obtenir un tracte favorable dels mitjans de comunicació per al seu partit, especialment en els esdeveniments mediàtics.
assessoria de comunicació assessoria de comunicació

<Empresa > Comunicació empresarial>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de comunicació empresarial: publicitat, relacions públiques i màrqueting. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. 306 p.; 22 cm. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris terminològics)
ISBN 84-412-0228-1

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  assessoria de comunicació, n f
 • es  asesoría de comunicación
 • en  communication consultancy

<Comunicació empresarial > Comunicació > Relacions públiques>

Definició
Empresa que es dedica a assistir els seus clients i donar-los consell en temes de comunicació.
auditoria de comunicació auditoria de comunicació

<Tecnologies de la informació i la comunicació>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Societat de la informació. Noves tecnologies i Internet: diccionari terminològic. 2a ed. rev. i ampl. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2003. 345 p. ISBN 84-393-6127-0

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  auditoria de comunicació, n f
 • es  auditoría de comunicación
 • fr  vérification de communication
 • en  communication audit

<Societat > Sectors > Economia i empresa>

Definició
Estudi sincrònic l'objectiu del qual és analitzar i avaluar la política, la gestió i la planificació de la comunicació d'una empresa o una organització.
auditoria de comunicació auditoria de comunicació

<Empresa > Comunicació empresarial>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de comunicació empresarial: publicitat, relacions públiques i màrqueting. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1999. 306 p.; 22 cm. (Diccionaris de l'Enciclopèdia. Diccionaris terminològics)
ISBN 84-412-0228-1

Les dades originals poden haver estat actualitzades o completades posteriorment pel TERMCAT.

 • ca  auditoria de comunicació, n f
 • es  auditoría de comunicación
 • fr  audit de communication
 • en  communication audit

<Comunicació empresarial > Comunicació>, <Comunicació empresarial > Comunicació > Relacions públiques>

Definició
Estudi sincrònic l'objectiu del qual és l'anàlisi i avaluació de la política, gestió i planificació de la comunicació d'una organització.

Nota

 • L'auditoria de comunicació pot tenir un abast global, de manera que comprengui tots els processos comunicatius de l'organització, o un abast parcial (auditoria de comunicació interna, auditoria de comunicació externa, auditoria de comunicació corporativa, etc.).