Back to top

Cercaterm

Cercador del conjunt de fitxes terminològiques que el TERMCAT posa a disposició pública. 

Si necessites més informació, et pots adreçar al Servei de Consultes (cal que t'hi registris prèviament).

 

Resultats per a la cerca "ferrar" dins totes les àrees temàtiques

acàlef cresp acàlef cresp

<Zoologia > Invertebrats no artròpodes>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és el resultat d'una recerca duta a terme pel Servei de Consultes del TERMCAT arran d'una consulta feta pels usuaris.

  • ca  acàlef cresp, n m
  • ca  medusa ou ferrat, n f
  • ca  born soreller (balear), n m sin. compl.
  • ca  gerretera (balear), n f sin. compl.
  • es  medusa huevo frito, n f
  • fr  méduse oeuf au plat, n f
  • it  cassiopea mediterranea, n f
  • en  fried egg jellyfish, n
  • en  Mediterranean jellyfish, n
  • nc  Cotylorhiza tuberculata

<Zoologia > Invertebrats no artròpodes>

Definició
Medusa grossa endèmica del mar Mediterrani, amb una ombrel·la en forma de disc blanc d'un màxim de 35 cm de diàmetre i el centre convex de color groc o ataronjat, un gran nombre de tentacles molt curts de color violeta o blavós a l'extrem per zoonosi, que sovint es desplaça en grans bancs acompanyada de peixos petits que es refugien sota l'ombrel·la.

Nota

  • Els acàlefs cresps o meduses ou ferrat són només lleument urticants i no representen cap perill per als humans.
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  afanar, v tr
  • ca  furtar, v tr
  • es  afanar

<Dret penal>

Definició
Furtar.

Nota

  • Àmbit: Inespecífic
  • Ex.: L'han detingut perquè ha afanat objectes de valor a desenes de turistes.
aferrar aferrar

<11 Esports nàutics > 01 Vela>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari general de l'esport [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010-2024. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/114>

  • ca  aferrar, v tr
  • es  aferrar
  • fr  ferler
  • en  furl, to

<Esport > 11 Esports nàutics > 01 Vela>

Definició
Recollir una vela plegant-la al voltant de la botavara sense deslligar-la.
aferrar-se aferrar-se

<Gastronomia > Procediments culinaris>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

BLANCO GONZÁLEZ, Juli; PAPIÓ AZNAR, Francesc; VILÀ MIQUEL, Lluís Ignasi. Diccionari de procediments culinaris [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2006. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/20/>

  • ca  aferrar-se, v intr pron
  • ca  agafar-se, v intr pron
  • ca  enganxar-se, v intr pron
  • es  agarrarse
  • fr  attacher

<Procediments culinaris > Alteració dels productes>

Definició
Adherir-se, un aliment, al fons del recipient on es cou, com a conseqüència d'un foc massa viu, de no haver-lo remenat prou, etc.
arc de ferradura arc de ferradura

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  arc de ferradura, n m
  • es  arco arábigo, n m
  • es  arco de herradura, n m
  • fr  arc en fer à cheval, n m
  • fr  arc outrepassé, n m
  • en  horseshoe arch, n
  • en  Moorish arch, n
  • eu  ferra-arku, n

<Fusteria > Construccions>

arc de ferradura apuntat arc de ferradura apuntat

<Indústria > Indústria de la fusta > Fusteria>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Glosario de la madera [en línia]. [S.l.]: Coopwood, 2020.
<https://www.coopwoodplus.eu/es/dictionario/>
Es tracta d'un glossari elaborat en el marc del projecte Coopwood (del programa POCTEFA 2014-2020) en el qual ha participat el TERMCAT, que es pot consultar en aquest enllaç:
<https://www.coopwoodplus.eu/es/inicio/>

  • ca  arc de ferradura apuntat, n m
  • es  arco apuntado de herradura, n m
  • es  arco túmido, n m
  • fr  arc ogival en fer à cheval, n m
  • fr  arc ogival outrepassé, n m
  • en  binding arch, n
  • eu  ferra-arku goratu, n

<Fusteria > Construccions>

assaonar assaonar

<Indústria > Indústria de la pell>

Font de la imatge

Atenció! La informació d'aquesta fitxa pot requerir una revisió.

Si teniu dubtes sobre un punt concret, adreceu-vos al Servei d'atenció personalitzada.

  • ca  assaonar, v tr
  • es  zurrar

<Indústria > Indústria de la pell>

Definició
Acabar les pells adobades.
barrigar barrigar

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  barrigar, v tr
  • ca  furgar, v tr
  • es  hocicar
  • es  hozar
  • fr  vermiller
  • en  root in, to
  • en  root, to

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>

Definició
Remoure, el porc i el gos, la terra a cops de morro per buscar menjar o per refrescar-se.
barrigar barrigar

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Diccionari de veterinària i ramaderia [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2013. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/163/>
A més de termes, es recullen les formes sufixades catalanes més productives en l'àmbit de veterinària, amb indicació en la nota de diversos termes habituals que les utilitzen.

  • ca  barrigar, v tr
  • ca  furgar, v tr
  • es  hocicar
  • es  hozar
  • fr  vermiller
  • en  root in, to
  • en  root, to

<Veterinària i ramaderia > Ramaderia>

Definició
Remoure, el porc i el gos, la terra a cops de morro per buscar menjar o per refrescar-se.
bistec a la milanesa, puré de patates, arròs i ou ferrat bistec a la milanesa, puré de patates, arròs i ou ferrat

<Gastronomia > Plats a la carta>

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'aplicació informàtica Plats a la carta, un recurs multilingüe i gratuït, desenvolupat i gestionat per la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb el TERMCAT.

Plats a la carta (<http://www.gencat.net/platsalacarta>
) facilita al sector de la restauració l'elaboració de cartes i menús en català i en permet també la traducció al castellà, el francès, l'italià, l'anglès i l'alemany.

Els termes que conté també es poden consultar a l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DIRECCIÓ GENERAL DE POLÍTICA LINGÜÍSTICA. Plats a la carta [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2010. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/116/>

  • ca  bistec a la milanesa, puré de patates, arròs i ou ferrat
  • es  bistec a la milanesa, puré de patatas, arroz y huevo frito
  • fr  bifteck à la milanaise, purée de pommes de terre, riz et oeuf sur le plat
  • it  fettina alla milanese, purè di patate, riso e uovo fritto
  • en  steak milanese, mashed potatoes, rice and fried egg
  • de  Mailänder Steak, Kartoffelpüree, Reis und Spiegelei

<Plats a la carta. Plats combinats>