Back to top
0 CRITERI problema de salut crònic o condició crònica? 0 CRITERI problema de salut crònic o condició crònica?

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI problema de salut crònic o condició crònica?
  • es  condición crónica, n f
  • es  problema de salud crónico, n m
  • fr  condition chronique, n f
  • fr  problème de santé chronique, n m
  • en  chronic condition, n
  • en  long-term condition, n

<Ciències de la salut>

Definició
Es considera que la forma adequada és problema de salut crònic (nom masculí), i no *condició crònica.

Els motius de la tria de problema de salut crònic (forma normalitzada pel Consell Supervisor del TERMCAT) són els següents:
(1) Semànticament és una forma adequada.
(2) Té més extensió d'ús que *condició crònica, tant en català com, de manera paral·lela, en les altres llengües estudiades.
(3) Té l'aval dels especialistes que van participar en la sessió de normalització de termes de cronicitat feta el novembre de 2012 al TERMCAT.

En canvi, *condició crònica presenta problemes per la inadequació de la base, condició:
(1) Condició no té el significat específic de 'malaltia o problema de salut' que sí que té l'anglès condition.
(2) Els significats generals de condició no són compatibles amb aquest nou significat, ja que, segons el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans, condició s'aplica a una circumstància exterior o a un conjunt de circumstàncies exteriors que influeixen en l'estat d'una persona, mentre que un problema de salut és intern, a més de ser únic.

Un problema de salut crònic fa referència de manera genèrica a qualsevol problema de salut de curs evolutiu llarg, cosa que inclou malalties (per exemple, la diabetis o l'epilèpsia), discapacitats (per exemple, la ceguesa o la sordesa) i altres complicacions (per exemple, l'al·lèrgia o la hipertensió arterial).

Nota