Back to top
0 CRITERI recerca, desenvolupament i innovació; R+D+I; investigació, desenvolupament i innovació; I+D+i; recerca i desenvolupament; R+D; investigació i desenvolupament, o I+D? 0 CRITERI recerca, desenvolupament i innovació; R+D+I; investigació, desenvolupament i innovació; I+D+i; recerca i desenvolupament; R+D; investigació i desenvolupament, o I+D?

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

 • ca  0 CRITERI recerca, desenvolupament i innovació; R+D+I; investigació, desenvolupament i innovació; I+D+i; recerca i desenvolupament; R+D; investigació i desenvolupament, o I+D?
 • es  (recerca i desenvolupament) investigación y desarrollo, n f
 • es  (recerca, desenvolupament i innovació) investigación, desarrollo e innovación, n f
 • es  (recerca i desenvolupament) I+D, n f sigla
 • es  (recerca, desenvolupament i innovació) I+D+I, n f sigla
 • es  (recerca, desenvolupament i innovació) I+D+i·, n f sigla
 • fr  (recerca i desenvolupament) recherche et développement, n f
 • fr  (recerca i desenvolupament) recherche-développement, n f
 • fr  (recerca, desenvolupament i innovació) recherche, développement et innovation, n f
 • fr  (recerca i desenvolupament) R & D, n f sigla
 • fr  (recerca i desenvolupament) R. et D., n f sigla
 • fr  (recerca i desenvolupament) R-D, n f sigla
 • fr  (recerca, desenvolupament i innovació) RDI, n f sigla
 • en  (recerca i desenvolupament) research and development, n
 • en  (recerca i desenvolupament) research and experimental development, n
 • en  (recerca, desenvolupament i innovació) R & D and innovation, n
 • en  (recerca, desenvolupament i innovació) research, development and innovation, n
 • en  (recerca i desenvolupament) R & D, n sigla

<Economia. Empresa > Empresa>, <Indústria. Energia > Tecnologia. Recerca>

Definició
Tant recerca, desenvolupament i innovació, amb la sigla R+D+I, com recerca i desenvolupament, amb la sigla R+D, es consideren formes adequades, encara que tenen significats diferents; en canvi, no es consideren adequades les formes *investigació, desenvolupament i innovació, amb la sigla *I+D+I, i *investigació i desenvolupament, amb la sigla *I+D.

- La recerca, desenvolupament i innovació, amb la sigla R+D+I (formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT), és el conjunt d'activitats intel·lectuals i materials que s'adrecen a crear coneixement, a utilitzar-lo per a dissenyar noves aplicacions i a implementar nous productes o serveis en el mercat o en els sistemes de producció.
. Els equivalents castellans són investigación, desarrollo e innovación i les sigles I+D+I i I+D+i; els francesos, recherche, développement et innovation i la sigla RDI, i els anglesos R & D and innovation i research, development and innovation.

- La recerca i desenvolupament, amb la sigla R+D (formes normalitzades pel Consell Supervisor del TERMCAT), és el conjunt d'activitats intel·lectuals i materials que s'adrecen a crear coneixement i a utilitzar-lo per a dissenyar noves aplicacions.
. Els equivalents castellans són investigación y desarrollo i la sigla I+D; els francesos, recherche et développement, recherche-développement i les sigles R & D, R. et D. i R-D, i els anglesos, research and development, research and experimental development i la sigla R & D.

Els motius de la tria d'aquestes formes, en comptes de *investigació, desenvolupament i innovació, amb la sigla *I+D+I, i *investigació i desenvolupament, amb la sigla *I+D, són els següents:
(1) Recerca és la forma consolidada en les publicacions tècniques per a fer referència al conjunt d'activitats adreçades a aclarir, descobrir o transformar determinades qüestions d'un àmbit concret del coneixement, enfront de investigació.
(2) Les institucions oficials catalanes utilitzen també recerca per a aquest significat.
(3) La priorització de recerca permet la similitud formal amb l'anglès research i el francès recherche i, per tant, amb els termes i les sigles corresponents a recerca, desenvolupament i innovació i recerca i desenvolupament.

Nota

 • 1. D'acord amb els criteris habituals en les sigles, tots els formants de les sigles R+D+I i R+D s'escriuen amb majúscules. (La sigla I+D+i del castellà s'explica pel desig de diferenciar investigación (I) i innovación (i).)
 • 2. Aquest criteri es complementa amb la fitxa CRITERI recerca o investigacó?
 • 3. Podeu consultar les fitxes completes de recerca, desenvolupament i innovació i recerca i desenvolupament al Cercaterm i la Neoloteca, i també el document de criteri original, La sigla R+D+I és adequada en català?, en l'apartat "La consulta del mes" del web del TERMCAT
  (www.termcat.cat/ca/Comentaris_Terminologics/Consultes_Terminologiques/47/).