Back to top
0 CRITERI portable, vestible, de vestir, per a vestir, connectat -ada, tecnològic -a, digital o intel·ligent? 0 CRITERI portable, vestible, de vestir, per a vestir, connectat -ada, tecnològic -a, digital o intel·ligent?

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI portable, vestible, de vestir, per a vestir, connectat -ada, tecnològic -a, digital o intel·ligent?
  • es  (connectat -ada) conectado -da, adj
  • es  (connectat -ada) tecnológico -ca, adj
  • es  (portable) de vestir, adj
  • fr  (portable) vestimentaire, adj
  • en  (connectat -ada) wearable, adj
  • en  (portable) wearable, adj

<Tecnologies de la informació i la comunicació>

Definició
Tant portable, vestible, de vestir i per a vestir com connectat -ada, tecnològic -a, digital i intel·ligent (tot, formes amb valor d'adjectiu) es consideren formes adequades per a traduir l'anglès wearable, encara que tenen significats diferents i es fan servir en contextos diferents:

- Un dispositiu, un ordinador o la tecnologia portable, i també amb els sinònims complementaris vestible, de vestir i per a vestir (que es poden considerar calcs de l'anglès), és un element que s'integra en la indumentària.
. L'equivalent castellà és de vestir; el francès vestimentaire, i l'anglès, wearable.

- Una peça d'indumentària o un complement (com ara unes ulleres, un rellotge o un braçalet) connectat o tecnològic, o fins i tot digital o intel·ligent, és un element que incorpora prestacions tecnològiques avançades.
. Els equivalents castellans són conectado -da i tecnológico -ca, i l'anglès, wearable.

En l'àmbit de la tecnologia es donen amb una certa freqüència alguns casos de fluctuació de formes, com ara electrònic / digital / virtual, que es distingeixen segons matisos semàntics no sempre clars.

D'aquesta manera es recullen els dos significats de wearable, que en anglès tant pot fer referència a la tecnologia integrada a la indumentària com a la indumentària que incorpora prestacions tecnològiques.

Nota