Back to top
0 CRITERI dades massives, macrodades o big data? 0 CRITERI dades massives, macrodades o big data?

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa és l'adaptació resumida d'un criteri elaborat pel TERMCAT.

En el camp de la denominació i els equivalents, quan es tracta de fitxes que exposen un criteri general, es recullen sovint uns quants exemples. Aquests casos s'indiquen amb la marca (EXEMPLE) al final, en uns quants casos precedits d'informació sobre el punt que exemplifiquen.

En el camp dels equivalents, quan es tracta de fitxes que posen en relació dos termes o més, s'indica al costat de cada forma, en cursiva, quina és la denominació catalana principal corresponent.

En el camp de la nota s'indica on es pot consultar la versió completa del criteri, sempre que es tracti d'un document disponible en línia.

Aquesta fitxa de criteri, juntament amb totes les altres fitxes de criteri contingudes en el Cercaterm, forma part del Diccionari de criteris terminològics. Aquest diccionari es pot consultar complet en la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT (http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/187).

  • ca  0 CRITERI dades massives, macrodades o big data?
  • es  macrodatos, n m pl
  • fr  données massives, n f pl
  • fr  données volumineuses, n f pl
  • fr  mégadonnées, n f pl
  • en  big data, n pl
  • en  massive data, n pl

<Tecnologies de la informació i la comunicació > Informàtica>

Definició
Es considera que la forma adequada per a traduir la forma anglesa big data és dades massives (nom femení plural), i no *macrodades.

Els motius de la tria de dades massives són els següents:
(1) Vehicula adequadament la idea que es tracta de dades de naturalesa desagregada.
(2) És anàloga a la forma anglesa (big data) i a diverses formes del francès (données massives, données volumineuses).
(3) És una proposta dels especialistes de l'Institut d'Estadística de Catalunya.

En canvi, *macrodades (que era la proposta feta anteriorment pel TERMCAT) presenta diversos problemes:
(1) Planteja interferències amb els termes estadístics microdada (referit a registres individuals; en anglès microdata) i macrodada (dada tabulada o agregada; en anglès macrodata).
(2) En l'àmbit estadístic, el prefix macro- es reserva habitualment per a valors agregats, mentre que les dades massives són dades de naturalesa desagregada.

Les dades massives són un conjunt de dades que pel seu volum, la seva naturalesa i la velocitat a què han de ser processades ultrapassen la capacitat dels sistemes informàtics habituals.

Nota