miniaplicació
miniaplicació

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:
- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció
La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.
- ca miniaplicació, n f
- es applet
- en applet
<Disciplines cartogràfiques > Sistemes d'informació geogràfica > Informàtica > Tecnologia web>
Definició
Aplicació, generalment programada amb Java, que és servida a través d'Internet i que s'executa localment en l'ordinador client.
Nota
-
1. Les miniaplicacions s'utilitzen per a desenvolupar clients web dotats d'un grau més alt de funcionalitat pròpia, i poden formar part, com a clients, d'aplicacions web més àmplies o constituir per si soles una aplicació web completa.
2. Les miniaplicacions són programes compilats, per la qual cosa s'executen més ràpidament que els clients programats amb llenguatges interpretats, i es consideren molt segures pel fet d'executar-se confinats en la màquina virtual de l'ordinador client i no poder interferir amb cap part del sistema local. Impliquen, però, major temps de descàrrega i dificultat d'integració.
3. La popularitat de les miniaplicacions ha anat disminuint des del final de la dècada de 1990, a mesura que s'han anat desenvolupant altres tecnologies més senzilles per a programar clients dotats de funcionalitat pròpia, i també a causa de la millora de velocitat de la xarxa, que permet fer recaure la major part del pes de processament en el costat del servidor de les aplicacions web. -
La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:
NUNES, Joan. Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 551 p. (Diccionaris Terminològics)
ISBN 978-84-393-8863-0; 978-84-412-2188-8