Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  pou, n m
  • es  pozo
  • en  well

<Enginyeria civil > Enginyeria del terreny i cartogràfica>

Definició
Excavació o perforació, generalment de caràcter vertical, realitzada amb l'objectiu d'extreure aigua d'un aqüífer.

Permet de posar en contacte l'aqüífer i l'atmosfera, amb la consegüent igualació de pressions. Això fa que el líquid pugi pel pou fins al nivell freàtic o fins al piezomètric, segons el tipus d'aqüífer. Quan s'extreu aigua, en general mitjançant bombes, l'aqüífer respon intentant reequilibrar les pressions, i per a aconseguir-ho en cedeix més cap al pou, cosa que en permet l'extracció de manera contínua. Habitualment es pot trobar aigua, sovint potable, al subsol de qualsevol indret, però de vegades cal perforar el terreny fins a grans profunditats. Si bé pot haver-hi pous poc profunds excavats manualment, la gran majoria són resultat de perforacions amb maquinària pesant.

Els pous perforats solen estan protegits interiorment per l'^entubament^.