Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  arc, n m
  • es  arco
  • en  arch

<Enginyeria civil > Enginyeria de la construcció>

Definició
Tipus estructural en què, per la seva forma geomètrica i les seves condicions de recolzament, davant l'actuació de càrregues verticals al damunt, l'esforç principal que es produeix a la secció transversal és de compressió.

Com a resultat del treball de compressió, es generen reaccions horitzontals en les seccions d'arrencada, la qual cosa requereix, generalment, un terreny amb bones propietats per a la seva fonamentació o bé uns brancals o uns estreps prou estables i ben fonamentats.

Una solució alternativa, en el cas de terrenys poc adequats, és la d'un ^arc atirantat^. Per a optimitzar el treball de l'arc, disminuint al màxim els esforços de flexió, s'intenta que la seva forma sigui l'antifunicular de les càrregues. Així, per al pes propi solament i amb espessors constants, la forma és una catenària. Per a càrregues uniformement repartides al llarg de la corda, la forma òptima és la paràbola de segon grau. L'arc pot ser encastat o articulat, amb dues o tres articulacions. En el cas d'arcs hiperestàtics de formigó o d'estructura metàl·lica, les deformacions imposades provoquen esforços importants deguts al canvi de forma que provoquen; entre aquestes, són destacables les deformacions degudes a la temperatura, així com a la ^retracció^ i a la ^fluència^ en el cas dels arcs de formigó.