Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari d'enginyeria civil [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2017. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/240/>
Les paraules marcades entre circumflexos (^) en l'interior d'una definició indiquen que es tracta de termes amb fitxa pròpia en el diccionari que poden ajudar a ampliar el significat d'aquella definició.

Per problemes tecnològics de representació gràfica, s'ha suprimit part d'algunes definicions. La informació completa es pot consultar a l'edició en paper d'aquesta obra.

  • ca  tot-u, n m
  • es  zahorra
  • fr  tout-venant
  • fr  tout venant var. ling.
  • en  graded aggregate
  • en  wet mix macadam

<Enginyeria civil > Enginyeria del transport>

Definició
Material granular de granulometria contínua, amb el qual és possible obtenir una compacitat elevada.

Es distingeixen entre:
a) tot-u naturals, constituïts per àrids arrodonits extrets de graveres, que s'utilitzen tal qual o amb una petita reconstitució granulomètrica, amb eliminació de les partícules més gruixudes o d'una part de les més fines, com a subbases amb espessors de 20 a 50 cm;
b) tot-u artificials, compostos per àrids de pedrera o per àrids de gravera sotmesos a un procés de trituració, amb una elevada fricció interna, que s'utilitzen en bases i en subbases amb espessors de 20 a 30 cm.
Als materials d'aquest tipus se'ls exigeix un elevat percentatge de partícules amb suficients cares de fractura, fusos granulomètrics estrictes, duresa, absència de plasticitat i elevades compacitats després de la posada en obra, per a aconseguir ^capes granulars^ amb una alta capacitat portant, cosa que permet de limitar a valors acceptables les traccions en la cara inferior de la capa col·locada a sobre i reduir al mínim les compressions sobre la capa inferior; c) tot-u drenants, amb granulometries contínues de les quals s'han eliminat les mides més fines, que permeten d'obtenir capacitats portants similars a les que s'obtenen emprant granulometries tancades però amb un major percentatge de buits que les doten d'una drenabilitat apreciable, cosa que millora el comportament del ferm sota l'acció de l'aigua.