Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor del TERMCAT.

Els termes normalitzats han estat objecte d'un estudi exhaustiu que en garanteix l'adequació terminològica i s'han sotmès a l'aprovació del Consell Supervisor, un òrgan permanent i col·legiat amb representants de l'Institut d'Estudis Catalans i el TERMCAT, i especialistes dels diversos àmbits del coneixement.

 • ca  giró ros, n m
 • ca  giró blanc, n m sin. compl.
 • ca  giró sard, n m sin. compl.
 • es  giró ros, n m
 • es  giró sardo, n m
 • en  Giró Ros, n
 • en  Giró Sardo, n

<Alimentació > Begudes > Vins. Caves>, <Vinificació. Enologia>

Definició
Vi elaborat amb raïm giró ros, poc àcid, aromàtic i amb un grau alcohòlic alt, que se sol utilitzar per a fer vins varietals joves o d'envelliment.

Nota

 • Criteris aplicats pel Consell Supervisor en l'aprovació del terme giró ros (sin. compl. giró blanc, giró sard):

  S'aprova la denominació giró ros i els sinònims complementaris giró blanc i giró sard pels motius següents:

  ·totes tres són denominacions catalanes documentades d'aquesta varietat: giró ros és la forma recollida en textos oficials (per exemple, al RD 313/2016, de 31 de juliol) i la considerada prioritària en la majoria de fonts, i giró blanc i giró sard són variants també força utilitzades;

  ·són formes lingüísticament adequades, constituïdes pel nucli normatiu giró (1) (de (raïms) gironins, interpretat com a diminutiu, perquè els grans d'aquest raïm són molt petits)(2) i els adjectius ros (pel color), blanc (igualment, pel color)(3) i sard (perquè és un cep característic també de Sardenya)(4), respectivament;

  ·tenen el vistiplau dels especialistes.

  (1) "Cep d'una varietat que dona raïm de grans petits, rossencs i molt dolços. Raïm de cep giró", segons el diccionari normatiu.

  (2) FAVÀ i AGUD, Xavier. Diccionari dels noms de ceps i raïms: L'ampelonímia catalana . Barcelona: Institut d'Estudis Catalans, 2001. 455 p. (Biblioteca de Dialectologia i Sociolingüística; 8), a partir de COROMINES, Joan. Diccionari etimològic i complementari de la llengua catalana. Barcelona: Curial; Caixa de Pensions "La Caixa", 1980-1991.

  (3) També existeix una varietat negra de giró.

  (4) Segons diferents fonts, es tracta d'un cep originari de les comarques gironines, des d'on va ser portat a les Balears i, d'aquí, a Sardenya.


  [Acta 619, 31 de març de 2017]