xarel·lo vermell
xarel·lo vermell
La informació d'aquesta fitxa procedeix de la Neoloteca, el diccionari en línia de termes normalitzats pel Consell Supervisor:
TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Neoloteca [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 1999-2024.
<http://www.termcat.cat/neoloteca/>
A la Neoloteca trobareu informació més detallada dels termes, que inclou:
- Els criteris que s'han tingut en compte per a l'aprovació de la forma catalana proposada (des del 2011).
- El motiu de normalització dels termes i el tipus de formació lèxica de la denominació aprovada (des del 2018).
- ca xarel·lo vermell, n m
- ca cartoixà marí, n m sin. compl.
- ca pansa rosada, n f sin. compl.
- es xarel·lo rosado, n m
- en Xarello Rosado, n
<Agricultura > Horticultura > Viticultura>
Definició
Cep conreat tradicionalment al Penedès, resultat d'una mutació genètica del xarel·lo.
Nota
- La denominació catalana cartoixà marí s'utilitza especialment a l'Alt Camp, i pansa rosada, a la zona d'Alella. Localment, en algunes contrades, també s'utilitza la denominació catalana pansa roja per a designar aquesta varietat.