Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA. Terminologia de la vitivinicultura [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2016-2022. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/219>

  • ca  albarinyo, n m
  • es  albariño, n m
  • fr  alvarinho, n m
  • gl  albariño, n m
  • pt  alvarinho, n m
  • en  Albarino, n
  • en  Albariño, n

<Vitivinicultura > Varietats vitivinícoles > Varietat blanca>

Definició
1. Cep originari de Galícia, mitjanament vigorós.
2. Raïm blanc produït pel cep albarinyo, de maduració primerenca i amb els grans petits i molt saborosos.
3. Vi elaborat amb raïm albarinyo, àcid i amb una aroma característica d'albercoc i préssec.

Nota

  • Criteris aplicats:

    S'aprova la denominació albarinyo, manlleu adaptat del gallec albariño (de albar 'blanc' + el sufix de diminutiu -iño) pels motius següents:

    ·la denominació gallega ja es troba adaptada al català en algunes fonts;

    ·difereix poc de la forma originària, que conté una grafia no catalana, i s'identifica sense dificultats amb el concepte;

    ·és un cep conreat a Catalunya des de fa uns anys, segons els especialistes, fet que pot justificar l'adaptació del nom;

    ·en altres llengües també s'utilitza la denominació manllevada;

    ·té el vistiplau dels especialistes consultats.

    [Acta 607, 17 de juny de 2016]