Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

TERMCAT, Centre de Terminologia. Oli d'oliva en textures [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/257>

  • ca  mel d'oli, n f
  • es  miel de aceite, n f
  • fr  miel d'huile, n f
  • en  oil honey, n

<Oli d'oliva en textures>

Definició
Elaboració d'oli d'oliva texturitzat, viscosa, dolça i groguenca, feta amb aigua, oli d'oliva i sucres que actuen d'agents texturitzants i que li confereixen una textura semblant a la mel.

Nota

  • 1. La mel d'oli s'elabora en dues fases. En la primera, es dissolen tres sucres (sucre de llustre, glucosa en pols i isomalt, E 953) en aigua calenta a 90ºC, de manera que es crea un xarop. En una segona fase, es va afegint l'oli a poc a poc de manera que es va creant una emulsió.

    La recepta s'elabora en calent per augmentar la solubilitat dels sucres. Quan l'elaboració està en repòs i freda, se separa en dues fases: una d'aquosa (aigua i sucres) i una altra d'oliosa. Això es produeix perquè, en refredar-se, la solubilitat baixa i una part dels sucres precipiten.
  • 2. La mel d'oli es pot utilitzar en receptes com ara pa amb xocolata i mel d'oli, pa torrat amb mel d'oli, pa torrat amb escalivada i mel d'oli; pot servir per a amanir, o també per a farcir bombons o altres elaboracions similars.