Back to top
classificador per màxima versemblança amb probabilitats a priori classificador per màxima versemblança amb probabilitats a priori

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

Diccionaris cartogràfics [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, 2015-2018. (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/Diccionaris_En_Linia/197/>
Aquesta obra ajunta quatre productes diferents:

- Diccionari terminològic de cartografia
- Diccionari terminològic de fotogrametria
- Diccionari terminològic de sistemes d'informació geogràfica
- Diccionari terminològic de teledetecció

La darrera nota de la fitxa indica de quin d'aquests quatre diccionaris procedeix.

 • ca  classificador per màxima versemblança amb probabilitats a priori, n m
 • ca  classificador per màxima probabilitat bayesiana, n m sin. compl.
 • es  clasificador por máxima verosimilitud con probabilidades a priori
 • es  clasificador por máxima probabilidad bayesiana sin. compl.
 • en  maximum likelihood classifier including prior probabilities
 • en  Bayesian maximum probability classifier sin. compl.

<Disciplines cartogràfiques > Teledetecció > Classificació>

Definició
Classificador per màxima versemblança que aplica un criteri bayesià de probabilitats a priori per a assignar un individu a la classe a la qual té una major probabilitat de pertànyer.

Així doncs, un individu s'assignarà a una classe A si p(X/A)·p(A) > = p(X/B)·p(B) per a tot A diferent de B, on p(X/A) i p(X/B) són les probabilitats que l'individu pertanyi a les classes A i B, respectivament (calculades com en un classificador per màxima versemblança), i p(A) i p(B) són les probabilitats, estimades a priori, que un individu X qualsevol pertanyi a les classes A i B, respectivament. La suma de les m probabilitats a priori val 1, és a dir p(A) + p(B)+... = 1.

Aquest classificador evita que classes poc representades (per exemple, boscos de ribera) absorbeixin píxels o segments de classes més generals (per exemple, rouredes) quan la radiometria (o, en general, característiques estadístiques) de les dues classes s'assembla molt, si bé la dificultat que presenta és conèixer els valors a priori (p(A), p(B), etc.) de cada classe. Aquestes probabilitats es poden estimar a partir d'un inventari i de treball de camp previs, de dades auxiliars o utilitzant els resultats d'una classificació prèvia. Si s'atorga la mateixa probabilitat a priori a totes les classes el resultat és el mateix que en el classificador per màxima versemblança.

Nota

 • La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent, actualitzada pels autors el març de 2015 i el febrer de 2018:

  PONS FERNÁNDEZ, Xavier; ARCALÍS PLANAS, Anna. Diccionari terminològic de teledetecció. Barcelona: Institut Cartogràfic de Catalunya: Enciclopèdia Catalana, 2012. 597 p. (Diccionaris Terminològics)
  ISBN 978-84-393-9008-4; 978-84-412-2249-6