Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  cop de calor, n m
  • es  golpe de calor, n m
  • fr  coup de chaleur, n m
  • en  heatstroke, n

<Malalties i síndromes>

Definició
Síndrome polisistèmica greu produïda per un augment patològic de la temperatura corporal amb fallida dels mecanismes termoreguladors, que s'esdevé en persones exposades agudament a una calor ambiental excessiva o que efectuen exercicis físics intensos.

Nota

  • Típicament, un cop de calor es pot presentar en persones que fan una activitat física intensa a l'aire lliure (esport i activitats laborals), i també en grups vulnerables que tenen factors de risc associats, com ara gent gran, nadons, embarassades, persones amb malalties cròniques, persones amb discapacitats físiques o psíquiques que tenen limitada la seva autocura, persones fràgils que viuen soles, etc.

    Una temperatura corporal superior a 42°C produeix lesions hístiques amb citòlisi massiva, alteració de les membranes cel·lulars, destrucció dels mitocondris, coagulació intravascular disseminada, deshidratació, acidosi, hipòxia, fenòmens que condueixen a una fallida multiorgànica. Clínicament es caracteritza per hipertèrmia intensa, alteració del nivell de consciència, amb somnolència, agitació psicomotora i coma, i anhidrosi per fallida del mecanisme adaptatiu de la sudoració.