Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  brea, n f
  • es  brea
  • fr  goudron
  • en  tar

<Disciplines de suport > Química>

Definició
Substància viscosa de color roig negrenc, bastant densa, obtinguda per destil·lació de la fusta, del carbó mineral i d'altres substàncies orgàniques i especialment com a residu de la destil·lació dels quitrans (brea de petroli, brea de quitrà d'hulla, brea d'oli de cotó, etc). És una mescla complexa d'hidrocarburs, fenol, parafina, guaiacol, cresol, etc. Havia estat emprada en bronquitis cròniques, diarrees i malalties urinàries, però actualment el seu ús està limitat a certes dermatosis, com l'èczema i la psoriasi. Hi actua com a reductor fort, té propietats vasoconstrictores i acció antisèptica. A concentracions elevades i sobre superfícies extenses pot resultar tòxica i aplicada a zones cutànies destapades pot sensibilitzar a la llum solar. Les brees vegetals (de fusta de faig, de pi, de ginebró, etc) pràcticament no són emprades. La brea mineral (de quitrà d'hulla), en canvi, forma part d'un gran nombre de pastes i pomades i, en emulsió en tintura de Quilaia saponaria, constitueix un dels components de múltiples locions. Per destil·lació fraccionada dona lloc als composts que la integren.