Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  enterovirus, n m pl
  • es  enterovirus, n m pl
  • fr  entérovirus, n m pl
  • en  enteroviruses, n pl
  • nc  Enterovirus

<.FITXA MODIFICADA 2018>, <Gastroenterologia>, <Microbiologia i patologia infecciosa>, <Pneumologia>

Definició
Virus del gènere Enterovirus, amb un genoma constituït per una còpia d'RNA monocatenari positiu, de morfologia esfèrica i un diàmetre d'uns 27-30 nm, amb una càpsida icosaèdrica, causants de múltiples malalties en éssers humans i en mamífers.

Nota

  • Els enterovirus pertanyen a la família Piconaviridae. Afecten milions de persones arreu del món cada any i es troben sovint en les secrecions respiratòries i la femta de les persones infectades. Es transmeten per via oral-fecal.

    El gènere Enterovirus inclou dotze espècies i un centenar de serotips, que causen malalties greus com la poliomielitis o afeccions lleus respiratòries i intestinals. La gravetat de la simptomatologia i les possibles complicacions es relacionen amb la patogenicitat de l'espècie i del serotip que causa la infecció.