Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  furóncol, n m
  • ca  gra, n m sin. compl.
  • es  furúnculo
  • fr  furoncle
  • en  boil
  • en  furuncle
  • en  furunculus

<.FITXA MODIFICADA 2018>, <Dermatologia>, <Microbiologia i patologia infecciosa>

Definició
Infecció estafilocòccica d'un o diversos fol·licles pilosos amb liqüefacció purulenta central i edema inflamatori. L'agent patogen és l'estafilococ daurat. Pot aparèixer en qualsevol part de la superfície cutània proveïda de pèls, especialment al coll, la cara, les aixelles, les natges, els braços, les cames, els narius i l'orella externa. Es caracteritza per una micropústula groguenca que evoluciona ràpidament vers una fol·liculitis i perifol·liculitis, la formació d'un abscés i necrosi, que s'estén cap al derma. Sovint s'acompanya de limfoangitis. Ulteriorment es forma una crosta en el punt culminant de la pústula original, més tard una liqüefacció purulenta central amb alliberament de pus groguenc i teixit necròtic, anomenat el clau. Algunes localitzacions facials comporten una perillositat addicional pel fet que el drenatge vers la vena angular pot propagar la infecció fins al si cavernós.

Nota

  • La denominació furòncol prové del llatí furunculus.