Back to top
constant de Boltzmann constant de Boltzmann

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de física [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/149>
La negreta de determinats termes en l'interior de definicions i notes indica que la consulta d'aquests termes en la seva fitxa pròpia permet completar o ampliar el significat de la definició o la nota en què apareixen.

Per problemes tecnològics de representació, s'han suprimit en part o per complet algunes notes del producte original. Aquests casos es poden consultar complets a l'edició en línia.

  • ca  constant de Boltzmann, n f
  • es  constante de Boltzmann, n f
  • fr  constante de Boltzmann, n f
  • en  Boltzmann constant, n
  • sbl  k
  • sbl  kB

<Física > Termodinàmica>

Definició
Constant física igual al quocient entre la constant dels gasos i la constant d'Avogadro.

Nota

  • 1. Matemàticament, la constant de Boltzmann s'expressa com el quocient entre la constant dels gasos, R, i la constant d'Avogadro, NA: k = R / NA.

    2. A partir de la revisió del sistema internacional d'unitats acordada en la 26a Conferència General de Pesos i Mesures, de novembre de 2018, i efectiva a partir del 20 de maig de 2019, la constant de Boltzmann pren el valor exacte d'1,380 649 · 10-23 J/K. Abans d'aquesta revisió, el valor acceptat de la constant de Boltzmann era 1,380 648 52 (79) · 10-23 J/K o, en altres unitats, 8,617343 (15) · 10-5 eV/K, en què els dos dígits entre parèntesis eren la desviació estàndard de diferents mesures i afectaven els dígits immediatament anteriors.