Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; ENCICLOPÈDIA CATALANA. Diccionari de física [en línia]. 2a ed. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2019. (Diccionaris en Línia) (Ciència i Tecnologia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/149>
La negreta de determinats termes en l'interior de definicions i notes indica que la consulta d'aquests termes en la seva fitxa pròpia permet completar o ampliar el significat de la definició o la nota en què apareixen.

Per problemes tecnològics de representació, s'han suprimit en part o per complet algunes notes del producte original. Aquests casos es poden consultar complets a l'edició en línia.

 • ca  kilogram, n m
 • es  kilogramo, n m
 • fr  kilogramme, n m
 • en  kilogram, n
 • en  kilogramme, n
 • sbl  kg

<Física > Unitats de mesura>

Definició
Unitat de mesura de massa en el sistema internacional d'unitats, que es defineix prenent el valor numèric fixat de la constant de Planck exactament igual a 6,626 070 15 × 10-34 quan s'expressa en J s, la qual cosa és equivalent a expressar-lo en kg m2 s-1.

Nota

 • 1. La definició actual del kilogram, acordada en la 26a Conferència General de Pesos i Mesures, de novembre de 2018, i efectiva a partir del 20 de maig de 2019, substitueix totes les donades anteriorment. Abans d'aquesta revisió, el prototip internacional de kilogram era un cilindre de 39,17 mm d'alçària i de diàmetre i amb les vores bisellades. En ambdós casos, la massa (d'1 kilogram) correspon molt aproximadament a la d'1 litre d'aigua a 4 graus centígrads de temperatura.

  2. El kilogram és una de les set unitats bàsiques del sistema internacional d'unitats.

  3. D'acord amb el tractament del prefix kilo- en català, també s'accepta la grafia quilogram.