Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  sacre, n m
  • ca  os bertran, n m sin. compl.
  • ca  os de la resurrecció, n m sin. compl.
  • ca  vèrtebra magna, n f sin. compl.
  • es  sacro
  • fr  sacrum
  • en  sacrum

<Anatomia > Òrgans i sistemes>, <Traumatologia i ortopèdia>

Definició
Os desparió central i simètric, compost de cinc peces reunides (vèrtebres sacres), que té forma d'una piràmide irregular i continua la columna vertebral per sota de les vèrtebres lumbars. Forma la part posterior de la pelvis.
Os desparió, central i simètric, compost de cinc peces reunides que li donen la forma d'una piràmide irregular, de base superior i vèrtex inferior. Continua la columna vertebral, per sota de la cinquena lumbar i per sobre del còccix, amb els quals, a més del coxal, s'articula. Contribueix a formar la part posterior de la pelvis. Presenta vint-i-quatre punts d'ossificació primitius i dinou de secundaris, total dels punts corresponents a les vèrtebres que l'integren. ((sacre, fitxa duplicada))

Nota

  • L'ús de la denominació os de la resurrecció s'explica per la creença que aquest os s'escapava de la desintegració cadavèrica i servia de base per a la resurrecció del cos.