Back to top
marcapassos cardíac artificial marcapassos cardíac artificial

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  marcapassos cardíac artificial, n m
  • ca  marcapassos, n m sin. compl.
  • ca  marcapassos cardíac elèctric, n m sin. compl.
  • ca  ritmador, n m sin. compl.

<Cardiologia>, <Neurologia>, <Material mèdic i ortopèdic>

Definició
Petit generador d'estímuls elèctrics que, connectat al cor mitjançant un elèctrode, n'assegura un ritme; més pròpiament, ritmador. Consta de dues parts: l'una conté la font d'energia (actualment piles de liti) i el circuit electrònic (o un microprocessador) que la fragmenta en breus descàrregues, i l'altra part, la sonda-elèctrode que el connecta amb el miocardi. S'utilitza en el blocatge de la conducció A-V, en la depressió o absència de la funció del node sinusal i en les taquicàrdies paroxismals.