Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2019. (Diccionaris en Línia)
<https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  còlera, n m
  • ca  còlera asiàtic, n m sin. compl.
  • ca  enteropíria asiàtica, n f sin. compl.
  • es  cólera
  • fr  chólera
  • en  cholera

<Gastroenterologia>, <Microbiologia i patologia infecciosa>

Definició
Malaltia infecciosa aguda causada pel Vibrio cholerae, bacteri de forma de vírgula, molt mòbil i gramnegatiu. Produeix una profunda alteració de la permeabilitat del budell prim que dona lloc a una pèrdua hidroelectrolítica brusca i tan abundant que ocasiona acidosi, rampes musculars i ulteriorment xoc i insuficiència renal. Inicialment hi ha vòmits. Les deposicions tenen l'aspecte d'aigua d'arròs perquè contenen grumolls de moc. La transmissió és d'home a home a través de begudes contaminades per deposicions. També s'anomena còlera asiàtic perquè el país d'origen és el delta del Ganges. Als Països Catalans hi arribà el 1834 i hi ha hagut noves epidèmies el 1854, 1859, 1865 i 1885; el 1971 n'hi hagué un brot molt reduït i de molt escassa mortalitat.

Nota

  • La denominació còlera prové del grec cholé 'bilis'.