Back to top
col·legi de consultors col·legi de consultors

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

 • ca  col·legi de consultors, n m
 • es  colegio de consultores

<Dret canònic>

Definició
Òrgan consultiu format per sacerdots del consell presbiteral que assessora el bisbe en assumptes urgents.

Nota

 • Cada diòcesi té un consell presbiteral, un grup de sacerdots que assessora el bisbe en el govern de la diòcesi. Generalment, aquest consell només disposa de vot consultiu, i el bisbe només necessita el seu consentiment en els casos en què així ho determina la llei.
  D'entre els sacerdots que formen part del consell presbiteral, el cànon 502 del Codi de dret canònic (CDC) disposa que el bisbe en nomeni lliurement entre sis i dotze, els quals durant cinc anys constituiran el col·legi de consultors. Passats cinc anys, el col·legi seguirà exercint les funcions encomandes, mentre no es constitueixi un altre consell.
  Pel que fa a les funcions d'aquest col·legi, la regulació canònica comença fent referència a les que per dret se li assignen, i la més rellevant és la funció de consultoria.
  El col·legi de consultors és presidit pel bisbe diocesà i, quan la seu està impedida o vacant, per qui ocupi el seu lloc provisionalment, o, si aquest encara no ha estat constituït, pel sacerdot del col·legi de consultors que hagi estat ordenat fa més temps. En aquest sentit, el CDC disposa que quan queda vacant una seu el consell presbiteral cessa i el col·legi de consultors passa a complir les seves funcions, fins que el bisbe constitueixi de nou el dit consell en el termini d'un any, a partir del moment en què ha pres possessió del càrrec.
  La Conferència Episcopal pot establir que les funcions del col·legi de consultors s'encomanin al capítol catedral. En el cas d'un vicariat apostòlic o d'una prefectura apostòlica, les funcions atribuïdes al col·legi de consultors són competència del consell de la missió, llevat que el dret no determini una altra cosa.
 • V. t.: consell presbiteral n m