Back to top
eficàcia jurídica eficàcia jurídica

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2013.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  eficàcia jurídica, n f
  • es  eficacia jurídica

<Dret>

Definició
Qualitat d'un acte, un negoci jurídic o una disposició normativa que provoca que es produeixin els efectes que li són propis.

Nota

  • El desplegament correcte dels efectes que són propis a aquests actes, negocis jurídics o disposicions normatives està subjecte al compliment que duguin a terme els subjectes que hi estan vinculats. El compliment per part dels obligats habitualment es duu a terme de manera pacífica; ara bé, l'ordenament jurídic fixa la possibilitat que s'hagi de complir forçosament, sigui per mitjà de la satisfacció per equivalent o per sanció o multa coercitiva, per exemple, per tal que l'eficàcia jurídica es pugui mantenir.
    Cal relacionar aquest concepte amb el de eficàcia normativa, que implica que la llei — qualsevol norma jurídica vigent— ha de ser complida, acatada, i en cas d'incompliment del que disposa, la conseqüència jurídica ha de ser una sanció.
    En l'àmbit penal aquestes sancions solen consistir en una pena privativa de llibertat, una multa o una indemnització de danys i perjudicis; en l'àmbit civil, en què no es dona lloc a la primera de les opcions, consisteix en la penalització de considerar la nul·litat absoluta dels actes o negocis jurídics contraris a la regulació, principalment de les normes imperatives i prohibitives. També en la resta d'àmbits, com ara l'administratiu o el laboral, regeix l'eficàcia jurídica i, en conseqüència, s'apliquen càstigs davant dels incompliments.