Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  actiu, n m
  • es  activo

<Dret mercantil>

Definició
Conjunt de béns i drets la titularitat dels quals pertany a una persona física o jurídica.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • Denominació emprada en el camp de la comptabilitat per a registrar en el balanç les anotacions que reflecteixen les inversions fetes en capital fix, en altres formes d'immobilitzat, mercaderies, estocs, drets de qualsevol classe, caixa i bancs, i actius financers.
    L'article 35 del Codi de comerç assenyala que el balanç, amb la deguda separació, consta dels béns i drets que constitueixen l'actiu de l'empresa, i de les obligacions que en formen el passiu, especificant-ne els fons propis. Hi ha diversos tipus d'actiu:
    1. ACTIU CIRCULANT. Part de l'actiu d'una empresa formada per la caixa i els altres recursos de l'actiu que, en teoria, són transformables en efectiu en el transcurs normal dels negocis de l'empresa, durant un any; si bé aquest termini pot variar en casos especials de cicles de producció llargs. Es denomina així perquè se suposa que els diners circulen des de les matèries primeres fins als productes acabats, a vendes i, finalment, a caixa. L'article 177 de la Llei de societats anònimes (LSA) mostra el desglossament de partides que configuren l'actiu circulant, mentre que l'article 196 de la LSA assenyala les regles que cal observar en la seva valoració.
    2. ACTIU FICTICI. Elements patrimonials de l'empresa, intangibles, però susceptibles de valoració. El seu valor serà el preu d'adquisició. En la comptabilitat espanyola s'engloben conceptes com ara fons de comerç, paleses, marques i noms comercials, entre altres.
    3. ACTIU FIX. Partides del balanç en les quals s'inclou el conjunt de béns i drets adquirits per l'empresa, que no es destinen a la venda i que per això es veuen vinculats de manera permanent.
    4. ACTIU FINANCER. Inversions en títols valor (accions, obligacions, bons, etc.), certs drets sobre immobles realitzables immediatament (opcions, títols hipotecaris), o bé documents expressius de crèdits. El seu preu és el valor actual dels fluxos de caixa esperats: interessos o cupons i principal.
    5. ACTIU MONETARI. Actiu financer amb termini de venciment curt i que gaudeix de gran liquiditat.
    L'actiu líquid representa, en un balanç, la quantitat de diners que una empresa té en efectiu. Engloba diners en efectiu, comptes i dipòsits bancaris i inversions financeres molt líquides.
    L'actiu real, per contraposició a actius financers, correspon a béns tangibles objecte d'ús i consum: immobles, metalls preciosos, obres d'art, etc.
    6. ACTIU SOBREVINGUT. Fa referència al cas que apareguessin béns o drets de societat cancel·lada. Els liquidadors atorguen escriptura pública d'adjudicació de la quota addicional als antics socis, que presenten a inscripció en el Registre Mercantil en el qual la societat hagi figurat inscrita. Un cop presentada a inscripció l'escriptura, el registrador mercantil, no obstant la cancel·lació efectuada, inscriu el valor de la quota addicional de liquidació que hagi correspost a cadascun dels antics socis (art. 248 Reglament del Registre Mercantil).
    7. ACTIU SUBJACENT. Base per a una opció de futurs o un contracte de futurs.