Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  arma, n f
  • es  arma

<Dret penal>

Definició
Instrument fabricat a propòsit per a atacar o per a defensar-se.

Nota

  • Àmbit: Espanya
  • El Codi penal (CP) pren en consideració el terme «arma» i l'integra en el marc del seu articulat, des d'una triple perspectiva:
    1. Prohibeix sota pena les diverses conductes relacionades amb determinades armes (prohibides o reglamentades sense llicència) de diferent naturalesa, com ara la tinença, el tràfic o el dipòsit, i configura diferents tipus penals descrits pels articles 556 al 570, que integren el capítol V del títol XXII del llibre II, relatiu als delictes contra l'ordre públic, així com la utilització d'enginyeria genètica per a produir armes biològiques o exterminadores de l'espècie humana, en l'article 160 (CP), en el context del títol V del mateix llibre, que recull els delictes relatius a la manipulació genètica.
    2. Configura com a tipus agreujats o com a circumstància agreujant específica l'ús d'armes en múltiples delictes o tipus bàsics precisament pel perill directe i greu que en comporta la utilització per als béns jurídics: vida, integritat física i llibertat, essencialment (art. 148, 152.2, 621.5, 620.1, 552.1, 495.1, 455.2, 473.2, 480.2, 513.2, 514.2., 242.2, entre altres).
    3. Eleva a la categoria de pena i de mesura de seguretat la privació del dret a llur tinença o portament, i les associa com a pena típica a la realització de determinades infraccions penals (art. 33, 39, 40, 47, 70, 96, 105, 142, 152 i 621).
    El concepte de arma emprat en el CP no és exponent d'un concepte descriptiu equivalent a instrument potencialment lesiu, ans al contrari: fa referència a tota la normativa relativa als instruments lesius que legalment es consideren armes, així com a la distinció entre armes prohibides i armes que pot posseir una persona particular després d'obtenir una llicència prèvia. La normativa la recull el Reglament d'armes aprovat pel Reial decret 137/1993, del 29 de gener, del qual necessàriament s'ha de parlar per concedir contingut a les diferents figures legals que contenen el terme arma com a objecte de la conducta prohibida (art. 563 i s. CP), com a element agreujant (art. 242.2, 473.2 i 621 CP, entre altres), o com a pena (art. 39.e CP: privació del dret a la tinença i portament d'armes).
    En aquest sentit es poden establir les precisions següents:
    1. La pena o la mesura de seguretat de privació del dret de tinença o de portament d'armes únicament pot ser entesa bé com a prohibició per a la persona condemnada d'obtenir la preceptiva llicència de tinença o de portament d'armes reglamentades, descrites per l'article 3 del Reglament (amb les excepcions fixades per l'article 5), i mai naturalment de les prohibides, o la retirada de la llicència si en té.
    2. Igualment, l'ús d'armes penalment configurat com a element agreujant, com s'ha dit en nombroses figures de delicte, afecta exclusivament l'injust derivat de l'ús d'armes reglamentades per la tinença de les quals es té llicència, car, en cas contrari -arma prohibida o posseïda sense llicència- atès que l'arma es posseeix il·lícitament, s'incideix també en el corresponent tipus del capítol V, del títol XXII del llibre II del CP.
    3. Pel que fa a la configuració com a delicte de la tinença i tràfic d'armes, en les diverses modalitats típiques recollides pels articles 563 al 570 del Codi, cal diferenciar entre les armes prohibides que es posseeixen il·legítimament o amb les quals es trafica (art. 563 i 566 CP) i les armes de foc autoritzades reglamentàriament que es comercialitzen sense autorització o es posseeixen sense llicència (art. 564, 566, i 567 CP). Així, doncs, als efectes precedents, segons el que disposen als articles 3, 5 i 6 del Reglament, són armes prohibides: a) les armes de foc modificades o alterades sense autorització; b) les armes llargues que contenen dispositius especials per a allotjar pistoles o altres armes; c) les pistoles i revòlvers que tenen una culata adaptada; d) les armes de foc allotjades a bastons o a altres objectes; e) les armes de foc simulades sota qualsevol aparença; f) bastons amb puntes de ferro, els punyals de qualsevol classe i les navalles automàtiques, així com totes les armes blanques de fulla inferior a 11 cm de doble tall i punxegudes; g) les armes de foc, d'aire o de qualsevol gas comprimit, reals o simulades, combinades amb armes blanques; h) defenses de ferro o de plom, les claus de pugilat, els tiradors i qualsevol altre objecte similar especialment perillós per a la integritat física de les persones; i) les armes esmentades per l'article 5 del Reglament per a tots els particulars, i j) per als particulars, les armes de guerra, és a dir, les armes de foc de calibre igual o superior a 25 mm o inferior, però catalogades pel Ministeri de Defensa com a armes de guerra, i llurs municions; conjunts, subconjunts i les fonamentals; les bombes d'aviació, els míssils, els coets, els torpedes, les granades i les mines, i llurs conjunts, subconjunts i peces fonamentals, així com totes les que el Ministeri de Defensa considera armes de guerra.
    I són armes susceptibles de possessió, fabricació i comercialització legítima per part de particulars, amb la llicència prèvia corresponent, les armes de foc llistades per l'article 33 del Reglament.