Back to top
ciutadà honrat | ciutadana honrada ciutadà honrat | ciutadana honrada

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  ciutadà honrat | ciutadana honrada, n m, f
  • es  ciudadano honrado

<Història del dret>

Definició
Dignitat de la baixa noblesa ciutadana.

Nota

  • Àmbit: Catalunya
  • El ciutadà honrat era membre d'un grup de ciutadans socialment important, que es van començar a distingir dels altres habitants de les ciutats a partir del segle XII. Ells i els burgesos assumien el govern de les ciutats, si més no fins al segle XV. Amb Ferran II, van ser assimilats a barons i cavallers, però sense dret a participar en el braç nobiliari de les corts ni ser elegits com a diputats ni oïdors de comptes. Fins i tot es va crear una matrícula especial per a registrar-los, i se'ls va atorgar el privilegi de crear-ne ells mateixos de nous, sense que el rei renunciés a designar-ne d'altres. Així, van aparèixer els ciutadans de matrícula i els ciutadans de privilegi i nòmina reial, dos grups enfrontats que pugnaven per accedir al govern municipal. Per una concòrdia del 1599, tots dos grups van compartir càrrecs municipals, però, a poc a poc, es van transformar en títols merament honorífics. Aquesta categoria va existir fins a l'abolició dels títols de noblesa el 1838.