Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que ha estat cedida per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics de l'Institut d'Estudis Catalans, procedeix de l'obra següent:

SOCIETAT CATALANA D'ESTUDIS JURÍDICS. Diccionari jurídic [en línia]. 13a ampl. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Societat Catalana d'Estudis Jurídics, 2023.
<https://cit.iec.cat/obresx.asp?obra=DJC>
Les dades originals poden haver estat actualitzades posteriorment per la Societat Catalana d'Estudis Jurídics o, amb el seu vistiplau, pel TERMCAT.

  • ca  dret de retracte, n m
  • es  derecho de retracto

<Dret civil>

Definició
Facultat que té una persona de subrogar-se en el lloc de l'adquirent amb les mateixes condicions convingudes en un negoci jurídic onerós, una vegada s'ha produït la transmissió.

Nota

  • Àmbit: Catalunya
  • Es tracta d'un dret d'adquisició que pot ser voluntari o legal, que habitualment està vinculat al dret de tanteig, en el cas que no es compleixi l'aplicació del retracte, però que també es pot presentar desconnectat d'aquest.
    L'article 568-16 i següents del Codi civil de Catalunya (CCCat) contenen la regulació relativa al tipus de retracte anomenat retracte de confrontants, que és un dret legal d'adquisició en virtut del qual els seus titulars se subroguen en la posició jurídica de les persones adquirents, en casos de venda o dació en pagament d'una finca rústica de superfície inferior a la d'una unitat mínima de conreu a favor d'una persona que no sigui propietària de cap de les finques que hi confronten.
    Tot seguit, la regulació catalana recull el dret de torneria, que s'aplica exclusivament al territori de la Vall d'Aran per al cas de finques rústiques i cases pairals, si es compleixen amb els requisits que disposa la llei. També es reconeix el dret de retracte legal d'una manera puntual en altres disposicions de l'ordenament jurídic català.
    El retracte, com a dret real d'adquisició voluntària, s'ha de constituir en escriptura pública i, si recau sobre béns immobles, s'ha d'inscriure en el Registre de la Propietat. L'objecte del dret de retracte poden ser béns immobles o mobles, sempre que puguin ser identificats. Si es tracta de béns futurs, el dret resta subjecte a l'existència efectiva de l'objecte sobre el qual recau. En el cas de béns immobles, el dret de retracte es pot constituir sobre una part determinada de l'immoble o de l'edificabilitat.
    L'article 568-7 del CCCat regula l'extinció dels drets d'adquisició voluntària, que s'extingeixen per les causes generals d'extinció dels drets reals, i també, per exercir-los i pel venciment del termini de durada que tenen establert.
    L'article 568-15 del CCCat determina la conversió del dret de tanteig voluntari en retracte, i aquest darrer s'ha d'exercir en un termini igual al pactat per a l'exercici del dret de tanteig. Si no se n'ha pactat cap, el termini serà de tres mesos a comptar des de la data en què s'inscriu en el Registre de la Propietat o es té coneixement de l'alienació. La renúncia al dret de tanteig implica la renúncia al dret de retracte.
    Cal destacar el dret de retracte que, juntament amb el dret de tanteig, recull l'article 623-27 del CCCat com a preferència adquisitiva a l'arrendatària, en cas d'alienació onerosa, dació en pagament o aportació a una societat per part d'un propietari, llevat que la llei disposi una altra cosa. La part arrendatària no hi pot renunciar anticipadament i és preferent al retracte legal de confrontants.
    En aquest sentit, l'article 623-29 del CCCat disposa que la part arrendatària gaudeix del dret de retracte sobre la finca arrendada si la propietària no li notifica la voluntat d'alienar, de donar en pagament o de fer l'aportació a la societat a la qual s'ha fet referència, o la transmet abans de dos mesos, o per un preu o unes condicions diferents de les comunicades. En aquest cas, la part arrendatària pot exercir el retracte dintre els dos mesos següents al moment de tenir coneixement de l'alienació, o el moment d'inscripció en el Registre de la Propietat, si és anterior.
    Entre drets d'adquisició legal, l'article 568-27 del CCCat estableix la preferència següent: si amb motiu d'una mateixa alienació convergeixen diversos drets, preval el dret de tanteig que correspon als copropietaris o cohereus en la venda d'una quota, o si no n'hi ha, el dels nus propietaris en alienació de l'usdefruit o el dels censataris en alienació del dret de cens; si els anteriors drets no són procedents, tenen preferència els drets de tanteig dels arrendataris i, finalment, és procedent el dret de retracte de confrontants.
  • V. t.: dret de tanteig n m
  • V. t.: torneria n f