Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  cannabinoide, n m

<Farmacologia>, <Neurologia>, <Salut mental>

Definició
Cadascun dels composts orgànics que hom pot aïllar del cànem indi. Són molt liposolubles i, en consum repetitiu, tenen tendència a acumular-se a l'organisme. Hom n'ha identificat 61 classes diferents, de les quals les més important són el cannabinol, el cannabidiol i el delta-9-tetrahidrocannabinol, dels quals solament aquesta darrera produeix els efectes psicoactius característics del consum del cànnabis. Hom ha demostrat l'existència de receptors de cannabinoides en el cervell (còrtex cerebral, hipocamp, cos estriat i cerebel). Un derivat de l'àcid araquidònic, anomenat anandamida, ha estat proposat com a lligand endogen d'aquest receptor, la qual cosa ha permès el desenvolupament d'antagonistes específics dels receptors de cannabinoides.