Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  greix, n m
  • ca  greix neutre, n m sin. compl.
  • es  grasa
  • fr  graisse
  • en  fat

<Bioquímica i biologia molecular>, <Endocrinologia i nutrició>

Definició
Lípid neutre constituït per una barreja de triacilglicèrids (èsters de glicerol i àcids grassos) i una fracció insaponificable, que conté colesterol i altres components químics específics. Els greixos tenen una gran importància en l'alimentació perquè són molt rics en calories. Les substàncies nutritives assimilables en excés sobre les necessitats normals es transformen en greix, el qual és emmagatzemat en diversos teixits, especialment en el teixit adipós, en forma de substàncies de reserva energètica. El greix acumulat en el teixit cel·lular subcutani actua també com a aïllant tèrmic. Quan l'organisme necessita emprar el greix alimentari o el de reserva, es desdobla la molècula en glicerol i àcids grassos per l'acció de les lipases (reacció de saponificació).