Back to top
dinucleòtid de nicotinamida i adenina dinucleòtid de nicotinamida i adenina

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa, que pot requerir una revisió, procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>

  • ca  dinucleòtid de nicotinamida i adenina, n f
  • ca  codeshidrasa, n f sin. compl.
  • ca  coenzim I, n m sin. compl.
  • ca  cozimasa, n f sin. compl.
  • ca  NAD, n f sigla

<Bioquímica i biologia molecular>

Definició
Havia estat anomenat cozimasa, coenzim I, codeshidrogenasa I, dihidroenzim I i nucleòtid de difosfopiridina (DPN). Cada molècula és constituïda per una unitat de nicotinamida, una d'adenina, dues de ßD-ribosa i dues d'àcid fosfòric. Se sintetitza en la cèl·lula a partir de l'àcid nicotínic lliure, i solament algunes cèl·lules utilitzen nicotinamida. És un coenzim que actua en reaccions de transferència d'hidrògens i d'oxidació-reducció catalitzades per deshidrogenases. Present, juntament amb l'NADP, en tot tipus de cèl·lules, l'NAD acostuma a ésser el més abundant de tots dos.
Nom donat en un principi (1932) per Hans von Euler i els seus col·laboradors al coenzim dinucleòtid de nicotinamida i adenina (NAD), el qual poc temps després fou anomenat codeshidrasa I, quan Otto Heinrich Warburg isolà un altre coenzim molt afí (codeshidrasa II), el fosfat de dinucleòtid de nicotinamida i adenina (NADP). ((codeshidrasa))

Nota

  • Denominació comuna internacional