Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  zinc, n m
  • es  cinc
  • fr  zinc
  • en  zinc
  • sbl  Zn

<Bioquímica i biologia molecular>, <Disciplines de suport > Química>, <Toxicologia>

Definició
Element químic, de nombre atòmic 30, massa atòmica 65,38 i símbol Zn, pertanyent al grup IIB de la taula periòdica. És el component essencial de molts enzims i té un paper important en la síntesi proteica durant la divisió cel·lular. La seva deficiència produeix anèmia, hipogonadisme i nanisme. La intoxicació per zinc dona un quadre semblant al de la intoxicació per plom.

Nota

  • La denominació zinc prové del llatí zincum.