Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  disrupció, n f
  • es  disrupción, n f
  • fr  rupture, n f
  • en  disruption, n

<.FITXA REVISADA>, <Anatomia > Embriologia>, <Anatomia > Òrgans i sistemes>

Definició
Desenvolupament anormal d'un òrgan a causa d'una interferència externa en el procés normal del desenvolupament.

Nota

  • Defecte morfològic d'un òrgan o una regió més extensa de l'organisme resultant d'una alteració extrínseca o una interferència en un procés de desenvolupament inicialment normal.

    Encara que la disrupció, per definició, no és de causa genètica, els factors genètics poden condicionar la susceptibilitat a l'acció de determinats teratògens.

    Entre les alteracions extrínsecs s'inclouen infeccions, cataractes en la rubèola; fàrmacs, fenitoïna en la hipoplàsia distal d'extremitats; traumatismes, bandes amniòtiques en amputacions.