Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  ferro, n m
  • es  hierro
  • fr  fer
  • en  ferrum
  • en  iron
  • sbl  Fe

<Bioquímica i biologia molecular>, <Disciplines de suport > Química>

Definició
Element metàl·lic de símbol Fe, nombre atòmic 26, massa atòmica 55,847 i pes específic entre 7,85 i 7,88. És, després de l'alumini, el metall més abundant de la natura; constitueix el 5% de l'escorça terrestre. És un constituent essencial de l'hemoglobina, la mioglobina, la transferrina, la ferritina i diversos enzims (catalasa, peroxidasa, etc) i citocroms. Les seves funcions principals són el transport de l'oxigen als teixits i els mecanismes d'oxidació cel·lular. Un dèficit de ferro a l'organisme és causa d'anèmia microcítica i hipocròmica. Les seves sals són emprades en terapèutica, especialment l'arsenat, l'ascorbat, el clorur, el glicerofosfat, el gluconat, l'hiposulfit, el fosfat, l'oxalat, el sulfat, etc. Alguns isòtops radioactius són emprats en estudis sobre metabolisme.

Nota

  • La denominació ferro prové del llatí ferrum.