Back to top
accident per descompressió accident per descompressió

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  accident per descompressió, n m
  • ca  accident per disbàric, n m sin. compl.

<Angiologia>, <Hematologia i hemoteràpia>

Definició
Fenomen d'insuficiència vascular aguda produït per l'alliberament de bombolles de gas, principalment nitrogen, a la sang i als teixits d'individus que han estat sotmesos a una descompressió massa ràpida després d'un període de temps determinat d'exposició a un ambient hiperbàric (submarinistes, bussos). En circumstàncies ambientals de pressió externa elevada els gasos atmosfèrics es troben saturats en la sang i els teixits, i en retornar l'individu a una pressió atmosfèrica normal poden presentar un estat de sobresaturació. La ventilació normal pot produir la dispersió de l'excés d'oxigen i de diòxid de carboni, però el nitrogen alliberat origina bombolles dins l'arbre circulatori, les quals actuen com a èmbols i ocluen parcialment o total els vasos sanguinis en un o diversos indrets. L'acumulació tissular de nitrogen és més gran en els teixits rics en greixos (medul·la òssia) i pot determinar l'aparició ulterior d'osteonecrosi disbàrica.