Back to top
adenoma hipofític adenoma hipofític

Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  adenoma hipofític, n m
  • ca  adenoma pituïtari, n m sin. compl.
  • en  pituitary adenoma

<Anatomia patològica>, <Endocrinologia i nutrició>

Definició
Cadascun dels diversos adenomes originats en l'adenohipòfisi o en les cèl·lules aberrants adenohipofítiques de l'infundíbul diencefàlic, de la tija pituïtària o de l'os esfenoide entre la nasofaringe i la fossa pituïtària. Pot sintetitzar i alliberar hormones, provocant en molts casos una síndrome hipersecretora. Els adenomes que presenten una extensió suprasellar poden produir símptomes i signes de compressió dels nervis òptics, del si cavernós o dels nervis oculomotors. Excepcionalment poden experimentar una necrosi i una hemorràgia (apoplexia hipofítica). Des del punt de vista macroscòpic hom distingeix entre l'adenoma encapsulat, que limita dins la cobertura de la sella turca, l'adenoma invasor, que infiltra la duramàter, el sòl de la sella turca, els sins nasals o altres estructures, i l'adenoma gegant en què la vora del creixement superior es situa 20 mm per sobre deljou esfenoidal. La classificació tradicional dels adenomes hipofítics en cromòfobs, acidòfils i basòfils no correspon prou bé als tipus cel·lulars específics observats ni a llurs patrons de secreció hormonal. Actualment hom distingeix les següents modalitats histopatològiques: adenoma productor de prolactina, adenoma productor d'hormona de creixement, adenoma mixt productor d'hormona de creixement i prolactina, adenoma de cèl·lules mare acidòfil, adenoma productor d'hormona adrenocorticotropa, adenoma productor de tirotropina, adenoma gonadòtrop, adenoma plurihormonal i adenoma de cèl·lules nul·les.

Nota

  • L'ús de la denominació adenoma pituïtari és a causa de la influència anglosaxona (pituitary adenoma).