Back to top
Font de la imatge

La informació d'aquesta fitxa procedeix de l'obra següent:

INSTITUT D'ESTUDIS CATALANS; FUNDACIÓ ACADÈMIA DE CIÈNCIES MÈDIQUES I DE LA SALUT DE CATALUNYA I DE BALEARS; ENCICLOPÈDIA CATALANA; TERMCAT, CENTRE DE TERMINOLOGIA; CATALUNYA. DEPARTAMENT DE SALUT. Diccionari enciclopèdic de medicina (DEMCAT): Versió de treball [en línia]. Barcelona: TERMCAT, Centre de Terminologia, cop. 2015-2021 (Diccionaris en Línia)
<http://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/183/>
Es tracta d'un diccionari que ofereix les dades en curs de treball del projecte DEMCAT, que té com a objectiu l'elaboració d'un nou diccionari de medicina en llengua catalana. El contingut, que es va actualitzant i ampliant periòdicament, té com a punt de partida la segona edició en línia del Diccionari enciclopèdic de medicina, consultable en el Portal CiT de l'Institut d'Estudis Catalans.

Per a veure amb detall els criteris de marcatge de les fitxes, es pot consultar el producte complet a la pàgina de diccionaris en línia del web del TERMCAT. Igualment, per a obtenir més informació sobre el projecte, es pot consultar el web del projecte DEMCAT.

  • ca  botulisme, n m
  • ca  al·lantosi, n f sin. compl.
  • es  botulismo
  • fr  botulisme
  • en  botulism

<Malalties i síndromes>, <Gastroenterologia>, <Microbiologia i patologia infecciosa>

Definició
Malaltia infectivocontagiosa deguda a Clostridium botulinum. La porta d'entrada és digestiva i el vehicle, els aliments contaminats (especialment conserves en males condicions, pel fet que el germen és anaerobi). Produeix una toxina enormement activa, amb un tropisme selectiu pels nuclis motors del tronc cerebral. El quadre clínic comença amb vòmits, dolors abdominals, sequedat de boca i símptomes dispèptics i, en general, acaba amb la mort per asfíxia. La porta d'entrada també pot ésser una ferida cutània; en aquest cas la malaltia presenta els mateixos símptomes amb exclusió dels digestius.

Nota

  • La denominació botulisme prové del llatí botulus 'botifarra'.
  • La denominació al·lantosi s'usa quan la infecció és causada per la ingestió d'embotits.